Biskupin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Inngangsporten til Biskupin-bosetningen

Biskupin er en landsby av arkeologisk interesse som består av en rekonstruksjon i full størrelse av en befestet bosetning fra jernalderen i det kujaviskpommerske voivodskap i Polen. Det hører til Biskupinundergruppen av Lausitzkulturen. Utgravningen og rekonstruksjonen av den prehistoriske bosetningen har spilt en viktig rolle i polsk, historisk bevissthet.

Rekonstruksjonen er i dag et museum, og befinner seg på en myrlendt halvøy på Biskupin-innsjøen, cirka 90 km nordøst for Poznań og åtte km sør for den lille byen Żnin. Den er del av Det statlige arkeologiske museum i Warszawa.

Forskningen har vist at bosetningen sannsynligvis ble etablert vinteren 738 f. Kr, på en øy på Biskupin-innsjøen (i dag en halvøy). Øyen hadde en tilnærmet oval form og et areal på 2 ha, og reiste seg 0,8 – 1,2 m over vannet i innsjøen. Bosetningen bestod av om lag 106 hus, mange oppført i sleppverk, med størrelse 8 x 10 m, plassert i rekke langs 11 gater, som hadde en bredde på ca. 2,5 m. Det anslåes at om lag 600 – 1 200 mennesker bodde der. Bosetningen var omgitt av en trefortifikasjon av eik med bredde 3-4 m og høyde 6 m. Skansekledningen var mer enn 450 m lang og ble fulgt av en tremolo på innsjøen. 6 000-8 000 m³ tre ble brukt til å bygge skansekledningen. Bosetningen ble bygget på påler i innsjøen og det var tilgang med båter og via én bro.