Bioingeniørfaglig institutt (BFI)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bioingeniørfaglig institutt (BFI)
HovedkontorStøperigata 1
Medlemmer7000
Nettstednito.no


Bioingeniørfaglig institutt (BFI) er en selvstendig faglig enhet NITO, og ledes av et fagstyre som er valgt av medlemmene ved direkte valg. BFI ivaretar bioingeniørenes fag- og profesjonsinteresser, og instituttets prioriterte arbeidsområder vil til enhver tid gjenspeile utviklingen innen bioingeniørfaget.[1] BFI har som ambisjon å være med på å forme samfunnets helse- og omsorgspolitikk og arbeider aktivt med å synliggjøre bioingeniørens kompetanse og rolle i norsk helsevesen. Instituttet eier og gir ut det vitenskapelige tidsskriftet Bioingeniøren.

Instituttet ivaretar bioingeniørenes autorisasjon, informerer om, veileder og behandler søknader om spesialistgodkjenning for bioingeniører som ønsker å gjennomføre et spesialistgodkjenningsløp. Gjennom instituttets studiefond ytes det økonomisk støtte til medlemmene slik at de kan drive faglig utvikling som kan bidra til å heve bioingeniørfaget.  

Det er en prioritert oppgave for BFI å legge til rette for videreutvikling av den faglige og etiske standarden i utdanning og utøvelsen av alle sider av bioingeniørfaget.

Historie[rediger | rediger kilde]

Norsk Medisinsk Laboratorieteknikerforening ble konstituert den 14. november 1962. Organisasjonen bestod da av 22 medlemmer. De viktigste årsakene for organisasjonens stiftelse var for å bedre medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår, opprette et eget tidsskrift, høyne utdannelsen, arbeide for å få autorisert laboratorieteknikeryrket og søke kontakt med innen- og utenlandske organisasjoner.[2] I 1966 skjedde det et navneskifte til Norsk fysiokjemikerforbund der Irene Reinskou tok over som forbundsleder.[3] I 1987 ble «Bioingeniør» ny felles yrkestittel for de ulike fagområdene, og samme år gikk Norsk fysiokjemikerforbund gjennom nok en navneendring, denne gang til Norsk bioingeniørforbund, mer kjent som NOBI. To år senere, i 1989, fusjonerte NOBI og Bioingeniørforbundet (MIP-ingeniørene) seg sammen og utgjorde så en medlemsmasse på 3600 medlemmer.[4] Bioingeniørforbundet bestod av en egen yrkesgruppe, såkalte «MIP-ingeniører». Dette var medisinske laboratorieingeniører innen mikrobiologi, immunologi og patologi.

I 1997 fusjonerte NOBI og NITO seg sammen. Bioingeniørfaglig institutt (BFI) etableres som en selvstendig faglig enhet i NITO. Per 2019 har BFI 5500 yrkesaktive medlemmer og over 1500 student- og pensjonistmedlemmer

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]