Betongsaging

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vertikal betongsagig av 400mm tykk vegg fra bomlift
Horisontal betongsaging av 400mm tykk vegg

Betongsaging er en utbredt fagfelt innen bygg og anleggsbransjen. Entreprenører som spesialiserer seg på betongsaging, tilbyr gjerne også kjerneboring og sliping i betong. Betongsaging utføres vanligvis fra skinne, men kan også utføres manuelt, ved mindre arbeider. En betongsag brukes også for saging i asfalt.[1]

Utførelse[rediger | rediger kilde]

Betongsaging utføres ved at en skinne skrues på overflaten i den fulle lengden der det skal skjæres. Deretter monteres sagen på skinnen og sagbladet presses inn i betongen samtidig som den ruller på skinnen ved hjelp av tannhjul. Det er høy varmeutvikling i sagbladet grunnet friksjonen med betong. Dette fører til at sagbladet får tilført en kontinuerlig strøm med vann for å kjøle og smøre. Det er alltid risiko for at sagbladet kan sette seg fast, enten i armering eller grunnet overliggende vekt som presser ned på sagbladet. For å unngå dette brukes det metallkiler i samme størrelse som ved trefelling. Generelt så skal ikke en betongsag ha noe problem i å skjære gjennom armering. Når det skal skjæres hjørner vil skjæresnitte måtte passere selve hjørnet og det vil bli skjæresnitt utover det som var nødvendig, dette kan vanligvis unngås ved å kjernebore i hjørnene.

Normal betongsaging kan utføres på vegger og dekker med tykkelse 0–700 mm. Det finnes større sager for spesialtilfeller.

Betongsagen roterer ved hjelp av elektrisk motor på 230 volt strømtilførsel, større betongsager kan kreve 400 volt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Søpler, Birger (2004). Betongboka. (2. utg.). Oslo: Norcem. ISBN 8205313725. OCLC 1028350152. 
Autoritetsdata