Berger Glassverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Berger Glassverk var en bedrift beliggende ved Hurdalssjøen, i drift fra 1857 til 1872.

I 1852 kjøpte firmaet Tostrup & Mathiesen gården Berger i sørenden av Hurdalssjøen. Det ble oppført et stort dampsagbruk på gården, og i 1857 ble det også anlagt et glassverk. Glassverket brukte avfall fra saga til å fyre med.[1] I folketelling 1865 er det ved Berger Glassverk registrert 98 bosatte fordelt på 20 husholdninger.[2] Hyttemester var Nils Hansen Hetty som kom fra Hurdal Glassverk, og som senere ble mester ved Hafslund Glassverk.

Glassverket produserte vindusglass, flasker og blant annet ble det produsert vannkarafler til bruk i jernbanevogner.[3] I aftenposten 9.august 1869 reklameres det for "Hvidt vinduesglas i forskjellige kvaliteter af enkelt, halvanden og dobbel tykkelse fra Berger Glasværk anbefales til billiger priser. Berger Glasmagasin, Christiania, H.I. Jacobsen".[4] Det reklameres også for vindusglass fra Berger i Trondheim, Bergen og Tromsø [5] I 1871 reklamerer H.I.Jacobsen at vindusglas fra Berger er "anerkendt ikke her alene, men ogsaa i utlandet som et udmerket smukt og godt produkt" [6] så glass fra Berger ble også eksportert utenlands.

Glassverket ble lagt ned i 1872 og allerede samme vinter annonseres det i Aftenposten for 2de enetages arbeiderboliger med 8 oppvarmede rom til salgs for bortkjøring på inneværende vinterføre.[7]

Frem til verket ble det anlagt en hestetrukket jernbanelinje fra Dal stasjon kalt bergerlinna, denne ble lagt ned i 1895.[8]

I Mathiesen Eidsvoll Værks samlinger i Krutthuset på Eidsvoll er det bevart en del produksjonsutstyr og produkter fra Berger Glassverk.[9] Blant de kjente produktene er en kjegleformet flaske i klart glass med proveniens fra Nannestad i samlingene til Norsk Folkemuseum.[10] I tillegg finnes en del brune ølflasker merket "Berger" under bunnen.

Referanser[rediger | rediger kilde]