Bergens Moralvernforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bergens Moralvernforening ble stiftet i Bergen 2. mai 1882 under navnet «Foreningen mot den offentlige usedelighet», og hadde som mål å motarbeide og forhindre usedelighet i Bergen by. Foreningen har operert med flere navn. I mars 1912 fikk den navnet «Bergens Sedelighetsforening». På årsmøtet i februar 1919 ble dette endret til «Bergens forening til vern om den offentlige moral», forkortet til «Bergens Moralvernforening».

Historie[rediger | rediger kilde]

Allerede i 1879 tok Bergens Teologiske Forening initiativ til møter for å diskutere hvordan prostitusjon, spesielt den offentlige, kunne motarbeides. Politiembetsmenn og leger ble innbudt til møter hvor det ble holdt foredrag med angrep på den lovlydige prostitusjonen i byen. Da foreningen skiftet navn i 1912, var det fordi den offentlige prostitusjonen var opphevet, og navnet ikke passet til foreningens nye oppgaver.

Foreningens første formann var pastor Vilhelm Holdt, en kjent sykehusprest i Bergen, og en av få menn som kunne snakke med autoritet om de prostituerte. De første årene var styret kun sammensatt av menn. Først i 1897 ble det åpnet opp for kvinnelige styremedlemmer. I 1910 innledet styret et samarbeid med Bergens Kvinneråd som var en paraplyorganisasjon for kvinneorganisasjoner.

Foreningens første overordnede prosjekt var å etablere et «redningshjem for faldne kvinner». «Magdalenehjemmet» ble etablert i 1882 i det tidligere lyststedet «Nygjærde» på Laksevåg. På 1930-tallet arbeidet foreningen for et tilfluktshjem, «nattely med nattmisjon», til unge piker som var kommet ut i «gatelivet». Moralvernforeningen rettet også oppmerksomheten mot moralske farer som lurte ved flåtebesøk, og de hadde et årvåkent blikk mot tvilsomme kinoforestillinger (filmsensur). En viktig sak var også arbeidet for å forebygge sedelighetforbrytelser mot barn.

Et ledd i sedelighetsarbeidet var «mødremøtene» som ble arrangert rundt om i byens menighetshus. På møtene fikk mødrene bevertning, foredrag og annen oppbyggelig underholdning.

Bergen byarkiv oppbevarer arkivmateriale etter «Bergens Moralvernforening» fra årene 1900–1939. Her finnes en forhandlings-protokoll, regnskapsmateriale, korrespondanse, avisutklipp etc. Materialet viser hvordan Moralvernforeningen arbeidet, dens møtevirksomhet, arrangementer og hva den arbeidet for. Videre gir medlemsfortegnelser for perioden 1900–1939 informasjon om hvem som var medlem i foreningen og medlemmenes årlige bidrag. Ut ifra foreningens korrespondanse forstår vi at dette var en lokalforening av «De norske moralvernforeninger», med sentralstyre i Oslo.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Foreningen mod den offentlige Usedelighed. Aarberetning. 1882-1898, 1903. - BB UBB - forts. som: Bergens sedelighetsforening. Beretning. 1907. - NB.
  • Foreningen imod den offentlige Usædelighed. Vedtækter. (I: Holdt, V. Et Samfunnsonde, Bg. 1882, s. 47-48).
  • Dahl, T. 1982: "Bergens moralvernforening gjennom 50 år."
  • Fjeldtvedt, Grete 2009: "Redningsarbeid "for unge piker som er kommet ut i gatelivet"." i Fra gutteklubb til kvinnesak. Ferie- og fritidsminner fra arkivet. Fra Bergen Byarkivs skriftserie nr. 8. Bergen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]