Benguelastrømmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Løpene til den varme Agulhas-strømmen (rød) langs østkysten av Sør-Afrika, og den kalde Benguelastrømmen (blå) langs vestkysten. Merk at Benguelastrømmen ikke har sin opprinnelse fra de antarktisk vannene i sørlige Indiahavet, men fra vann som kommer fra de kalde dypene av Atlanterhavet mot vestkysten av kontinentet. De to havstrømmene «møtes» ikke noen steder langs sørkysten av Afrika.

Benguelastrømmen er en kald havstrøm som løper langs vestkysten av det sørlige Afrika. Den bringer kjøligere vann fra Sør-Atlanteren inn i Den sørlige ekvatorialstrømmen, og inngår således i en storstilt sirkulasjon av overflatevann i det sørlige Atlanterhavet.[1]

Strømmens lave overflatetemperatur i forhold til lufttemperaturen på tilsvarende breddegrad beror i høy grad på den oppstrømninga av dypvann som skjer langs vestkysten av Afrika. Overflatevannet drives vekk fra kysten av østlige og sørlige vinder, og erstattes av kaldt dypvann. Overflatetemperaturen kan for eksempel være 12 °C ved kysten og 20 °C 250 km fra land.

Oppstrømningen bringer næringsrikt vann opp i lyssonen, og sørger for en stor biologisk primærproduksjon, som igjen gir opphav til et rikt fiske, i særdeleshet utafor kysten av Namibia og Angola.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gyory, Joanna; Mariano, Arthur J.; Ryan, Edward H.: «The Benguela Current» Arkivert 7. mai 2016 hos Wayback Machine., Ocean Surface Currents