Belgisk kjempe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Belgisk kjempe
Lapin geant des flandres 4.JPG
OpprinnelseBelgia Belgia
Vekt:4.974-12 kg
Anerkjennelser
NKKjemperaser
ARBAGodkjent
BRCFancy Breeds
Andre kaninraser
Liste over kaninraser

Belgisk Kjempe er en av de største kaninrasene. Den har en del pels og trenger ofte litt hjelp med stell av pelsen, spesielt på sine eldre dager. Rasen kommer fra Flandern i Belgia og har vært kjent siden 1825. Rasen ble avlet fram for å få høyt kjøttinnhold. Rasen er godkjent på utstillinger i fargene viltgrå, mørkegrå, viltsvart, viltgul, viltblå, jerngrå, chinchilla, viltrød, svart, blå , hvit rødøyd/blåøyd. Viltgul belgisk kjempe er svært sjelden. Den er derfor verdt en del mer enn de andre og blir brukt mer til utstilling enn som mat.

Idealvekten er over 7 kg, men det finnes flere over denne vekten. Noen blir så tunge som 12 kg, men kaniner over 9 kg regnes som veldig sjeldent[1]. Denne rasen blir også lange, og har verdensrekorden for lengste kanin med 129 cm[2].

Denne kaninen trenger mye mat for å ikke bli for tynn. Det er mange som har problemer med å ikke få foret opp denne rasen til idealvekten.

Belgisk kjempe som kjæledyr[rediger | rediger kilde]

Belgisk kjempe er et populært kjæledyr for de som driver med kanin. De regnes som veldig rolige kaniner som er enkelt å temme[3], så de er derfor ettertraktet som kjæledyr. De går godt sammen med barn, men det er viktig at barna ikke bærer dem feil, for den tunge vekten til kaninen vil gjøre dette veldig ubehagelig for dem. Belgiske kjemper kan holdes både innendørs og ute, men må være inne det første leveåret[3]. På grunn av størrelsen sin trenger de ganske stort bur og områder hvor de får oppholde seg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Er Trampe (3) Norges største?». www.aftenposten.no. Besøkt 11. mars 2021. 
  2. ^ «Longest rabbit living». Guinness World Records (engelsk). Besøkt 11. mars 2021. 
  3. ^ a b Nicklas (2. mars 2021). «Raseprofil: Belgisk kjempe». Dyreliv.no. Besøkt 11. mars 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.