Beleiringen av Akersborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Beleiringen av Akersborg ved jule- og nyttårstider vinteren 1308 til 1309 under den svenske brødrestriden blir i dag ansett som det første forsøket på å erobre av den uinntagelige Akershus festning som var nyoppført i 1299.

Akersborg var bygget av kong Håkon V Magnusson ute på Akersneset utenfor byen Oslo på den andre siden av Bjørvika. Den var en moderne befestning som julen 1308 besto av et sterkt borgtårn med to borggårder på hver side av midtpunktet. Den var plassert på den høyeste knausen på vestsiden av neset slik at det var et stup ned mot sjøen. Omkring de to borggårdene var to større fløyer bygget som fungerte som kongebolig sammen med tre mindre borgtårn. Konstruksjonen av borgen var fremtidsorientert for sin tid.

For det svenske beleiringstrenet som var vant til mindre befestninger, utgjorde Akersborg en større utfordring enn vanlig da beleiringen tok til i julen 1308. Hertug Erik Magnusson som hadde ønsket å erobre borgen mens den norske kongen oppholdt seg i Bergen, ble rammet av sykdom som også måtte ha rammet styrkene som hadde vært nødt til å slå leir utenfor festningen på Akersneset.

Ved nyttår enten i 1308 eller 1309 hadde en hær på 3000 væpnede bønder kommet ned til broen ved Nedre Foss på Akerselva. Slaget ved Oslo 1308 sluttet med en taktisk seier for svenskene som imidlertid hadde lidd stor tap under de harde kampene.

Hertug Erik måtte retirerte fra Oslo med hæren som hadde ikke vært i stand til å innta den sterke festningen, og den norske motstanden hadde vist seg farligere enn opprinnelig antatt. Dessuten var han selv så syk at man trodde han ikke skulle overleve. Han kom seg imidlertid, men felttoget til Oslo vinteren 1308-1309 var et strategisk nederlag for den svenske hertugen.

Den svenske beleiringen av Akershus festning ble den første av til sammen 10 beleiringer fram til 1716 uten at den falt gjennom direkte fiendtlige angrep selv om festningen hadde skiftet hender flere ganger med indirekte metoder.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Akershus festning 700 år Artikler og bilder fra jubileet utgitt av Forsvarsdepartementet 2000 ISBN 82-7924-022-5