Hopp til innhold

Batrachomyomachia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Batrachomyomachia (gresk: βάτραχος, frosk, μῦς, mus, og μάχη, krig) eller Froske- og musekrigen er et komisk epos, og en parodiHomers Iliaden.

Verket ble av romerne tilskrevet før nevnte Homer, mens Plutark (De Herodoti Malignitate, 43) mente at Pigres fra Halikarnassos (bror eller sønn av Artemisia I av Caria og alliert med Xerxes I av Persia) var forfatteren. Moderne litteraturforskere har imidlertid ment at verket bør tilskrives en navnløs forfatter på Aleksander den stores tid.

engelsk brukes ordet batrachomyomachia om «tåpelig krangel». Det tyske ordet Froschmäusekrieg brukes på en lignende måte.

Handlingen

[rediger | rediger kilde]

En mus møter froskekongen, og blir invitert hjem til ham. Mens frosken svømmer over sjøen med musa på ryggen, møter de en vannsnok; frosken glemmer at han har musa på ryggen, og dukker for å unngå snoken. Musa drukner. Andre mus som ser dette fra bredden, løper for å varsle andre mus. Musene væpner seg til strid for å hevne froskekongens svik, og sender en budbringer til froskene for å erklære krig. Froskene klandrer sin konge, mens kongen benekter det hele. Guden Zevs har sett tildragelsene, og foreslår at gudene skal ta parti i striden. Gudinnen Athene skal bistå musene, men nekter. Gudene beslutter seg til sist til å se på, heller enn å engasjere seg. Kampen utvikler seg til musenes fordel, og Zevs beordrer en styrke av krabber til å bistå froskene. Musene, som er hjelpeløse mot de brynjekledte krabbene, trekker seg tilbake. Endagerskrigen opphører ved solnedgang.

Norsk variant

[rediger | rediger kilde]

Den norske tegneren Theodor Kittelsen laget i 1884/1885 laget en serie på 12 illustrasjoner til verket. Kittelsen var etter alt å dømme inspirert av en tysk barnebokutgave fra 1878, illustrert av Fedor Flinzer. Kittelsen stilte ut tegningene i München, hvor han bodde på denne tiden, og noen av dem ble også trykt i tyske aviser, men han greide ikke å få en forlegger til å utgi tegningene og eposet i bokform. Tegningene havnet til sist hos den svenske kunstsamleren Pontus Fürstenberg (1827–1902), og etter hans død i Göteborgs konstmuseum. I 1928 ble Batrachomyomachia : striden mellan grodorna och mössen utgitt i det svenske kulturtidsskriftet Ord och Bild.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Chapman, George (overs.) (2001): Homer's Batrachomyomachia, Hymns and Epigrams. Adamant Media Corporation. ISBN 1402181833
  • Koefoed, Holger; Økland, Einar (1999): Th. Kittelsen, kjente og ukjente sider ved kunstneren. Stenersen. ISBN 82-7201-263-4

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]