Hopp til innhold

Barí (folk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barí
Motilón
Kart som viser barienes kulturområde markert med rødt
Antall
()
Område
Colombias flagg Colombia
Venezuelas flagg Venezuela
Språk
Barí, spansk

Barí, også kjent som motilón, er en chibchansk folkegruppe som holder til i den tropiske regnskogen rundt fjellkjeden Serranía del Perijá i grenseområdene mellom Colombia og Venezuela. Folkegruppen utgjør om lag 5 400 personer, hvorav omtrent 2 500 snakker det tradisjonelle språket barí.

Sentrum for barienes kultur er landsbyen Boksí i Jesús María Semprún kommune i den venezuelanske delstaten Zulia. Den nest viktigste landsbyen er Saimadoyi, som ligger ved foten av fjellkjeden. Kulturen deres er forholdsvis godt bevart fordi de lever relativt isolert; Boksí kan bare nås med en åtte timers båttur langs grenseelva Catatumbo, som kontrolleres av den venezuelanske hæren, colombianske geriljaer og paramilitære grupper. Tradisjonelt bor baríene i store hus som deles av flere kjernefamilier, i nærheten av elver og andre vannkilder i regnskogen. Enkelte barier har imidlertid flytta til større byer, hovedsakelig Maracaibo.

Hvert av baríenes hus har en egen åkerlapp. Maten består hovedsakelig av bananer, poteter, yuca og kjøtt. Baríene spiser også en del frukt.

Bariene har tradisjonelt blitt kalt motilones, men dette blir i dag sett på som en nedsettende betegnelse. Det spanske ordet motilón refererer til en person som har lite eller ikke noe hår, og ble brukt om bariene fordi de barberer av seg håret på den nedre delen av hodet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Rincón, Lucía og J. Diego Quesada (2002). «Etnografía y lengua barí: visión preliminar». Estudios de lingüística chibcha (XX–XXI): 7–27. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]