Hopp til innhold

Banasura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Banasur i kamp med Krishna.

Banasura (også kalt Bana, sanskrit: बाणासुर) er i hindumytologien en tusenarmet asura og sønn av Bali.[1] Bana var en mektig og fryktelig asura. Alle mennesker, til og med kongen av jorda og devaene i himmelen var redde for ham. Bana var i sivas følge. Bana regjerte i det nåværende sentrale Assam med hovedstad i Sonitpur (det nåværedende Tezpur, Assam).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Banasuras historie er fortalt i det indiske skriptet Mahabharata og Bhagavata Purana. Historien hans om en avisst frier til gudinnen Shakti eksisterer i det litterære verket til Tamil Sangam, Manimekalai og Puranaanooru; Bhattavataar's Banasura Kath Banasura's historie fortelles i diktet Ushabhilasa fra 1500-tallet på Shishu Shankara Dasai Odia-språket.

Usha Parinayam var en Telugu film som er regissert av Kadaru Nagabhushanam i 1961. Den legendariske Telugu-skuespilleren S.V. Ranga Rao spilte rollen som Banasura.

Navnet «Banasura» ble brukt i Ubisoft-spillet Far Cry 4 (2014) som «Banashur» i håp om åskildre Gud i en fiktiv mytologi. Banashur beskrives som «gudenes gud» og er som en kilde til all skapelse. Selv om den hinduisiske mytologien skildrer denne karakteren som en asura, er identiteten hans alternativt brukt som en fiktig Gud.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (en) krishna.com - Glossary description
  2. ^ Kalla, Krishan Lal. The Literary Heritage of Kashmir. Jammu and Kashmir (India): Mittal Publications


Autoritetsdata