Hopp til innhold

BIT Teatergarasjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
19februar foto AndreasLangenes

BIT Teatergarasjen (BIT) er et teater i Bergen.

BIT er et såkalt programmerende teater, det vil si at teateret inviterer andre kompanier til å spille sine forestillinger på egen scene framfor å produsere teaterforestillingene selv. Teatret har som mål å vektlegge prosjekter som stimulerer til internasjonalt samarbeid og arbeid på tvers av kunstneriske genre.

Bergen Internasjonale Teaterfestival (BIT) ble startet opp av studenter ved teatervitenskap i Bergen i 1983/84. I 1984 ble første festival, Teatertreff’84 arrangert, med en stor åpningsmaraton på Torgallmenningen, noe som ble gjentatt ved flere anledninger på åttitallet. Våren 1990 gikk BIT fra å være årlig festival, til å bli helårsdrevet teater. Stiftelsen Bergen Internasjonale Teater flyttet høsten 1991 inn i Teatergarasjen i Nøstegaten i Bergen. Dette var BITs hovedarena frem til 2008, herav navnet BIT Teatergarasjen.

I 2008 flyttet BIT Teatergarasjen ut av arenaen på Nøstet. I dag presenteres forestillinger på ulike arenaer i Bergen.

I 2015, har en mulighetsstudie konkludert med at Bergens gamle badehus og svømmehall, Sentralbadet, vil egne seg svært godt for scenekunstformål. I 2016 vil det konkluderes om hvorvidt BIT Teatergarasjen får flytte inn i Sentralbadet.

BIT Teatergarasjen ledes av konstituert teatersjef Karoline Skuseth.

BIT Teatergarasjen arrangerer også scenekunstbiennalene OKTOBERDANS og METEOR og står bak det evigunge og evigaktuelle PrøveRommet i Bergen.

BIT Teatergarasjen er en av Norges største produsenter og co-produsenter av internasjonal samtidsscenekunst og samarbeider på fast basis med teaterhus, dansescener og festivaler i flere europeiske land.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]