Børsens hovedliste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Børsens hovedliste ble tidligere brukt som betegnelse på alle selskapene som er var notert på Oslo Børs. Etter 2002 ble de noterte selskapene i stedet delt inn i industribaserte sektorer, i tillegg til at aksjene også klassifiseres etter likviditet.

Listestruktur og likviditetsinndeling[rediger | rediger kilde]

Børsnoterte aksjer inndeles i segmenter etter aksjelikviditet. Det er et eget segment for børsnoterte egenkapitalbevis.

Segmentene[rediger | rediger kilde]

Børsnoterte aksjer og egenkapitalbevis er inndelt i følgende segmenter:

OBX: Aksjene som utgjør OBX-utvalget, normalt 25 aksjer. OB Match: Øvrige aksjer med minimum 10 handler pr dag i gjennomsnitt eller med mindre enn 10 handler, men da med godkjent likviditetsgarantist avtale. OB Standard: Aksjer med færre enn 10 handler pr dag i gjennomsnitt og ingen likviditetsgarantist avtale. OB Nye: Nylig noterte aksjer. OB Egenkapitalbevis: Noterte egenkapitalbevis.

Sektorklassifisering (GICS)[rediger | rediger kilde]

I tillegg til likviditetsinndelingen er selskaper notert på Oslo Børs klassifisert etter sektortilhørighet. Sammen med de øvrige børsene i NOREX Alliansen benyttes the Global Industry Classification Standard (GICS) som er utviklet og implementert av MSCI Barra og Standard & Poor’s. Klassifiseringen gjøres på 4 nivåer, der det er 10 sektorer, 24 industrigrupper, 62 bransjer og 132 undernivåer på bransjer. På børsens aksjesider på web er sektortilhørighet opplyst som en rubrikkopplysning pr selskap (nivå 1). I tillegg kan aksjene også sorteres etter sektortilhørighet på eget menypunkt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]