Bølgeleder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En optisk fiber.
Lysbølgene blir reflektert mellom barrierene, og på den måten holdt inne i kjernen

Bølgeleder er en fysisk struktur som har den egenskap at den leder bølger i en bestemt retning. Ordet bølgeleder brukes oftest i forbindelse med telekommunikasjon, hvor det er snakk om elektromagnetiske bølger, lydbølger eller lysbølger.[1]

En fiberoptisk kabel er en bølgeleder som leder lysbølger fra en sender til en mottager. Senderutstyret til en radar bruker «hule metallstenger» til å lede mikrobølger fra senderutstyret til antennen.

Prinsipp og teori[rediger | rediger kilde]

Prinsippet med en bølgeleder kan forklares best ved at man kan tenke seg et hult metallrør. Dette røret strekkes fra ett punkt A, til ett annet punkt B langt borte. Dette røret kan bøyes rundt alle de hjørner man trenger for å komme fysisk fra A til B. Hvis man snakker inn i den ene enden av røret, kan man klart og tydelig høre hva som blir sagt i den andre enden. Nesten uavhengig av hvor langt dette røret er, eller hvor mange hjørner dette røret er bøyd rundt.

Teoretisk sett er det overgangen mellom to medier (en barriere) som er det som leder lydbølgen. For å føre lydbølgen fra A til B, trenger man et medium (eksempelvis luft) med en barriere rundt (eksempelvis stål). Lydbølgene blir reflektert mellom innerkantene av stålrøret. Ett annet eksempel på dette er en optisk fiber, som har meget rent glass i midten (kjernen) og ett annet materiale rundt (kappen) med en annen brytningsindeks. Her blir lysbølger reflektert i barrierene. Teorien for disse to eksemplene er identisk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]