Bølgekompensering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bølgekompensering er en metodikk for å holde et objekt i ro når underlaget beveger seg opp og ned.

I praksis brukes bølgekompensering til å holde en last i ro fra et skip som beveger seg i bølgene. Ved hjelp av bølgekompensering kan man sette et objekt forsiktig ned på havbunnen fra et fartøy som er i bevegelse.

Bølgekompensering kan være aktiv eller passiv. Aktiv bølgekompensering (AHC) bruker energi aktivt for å motvirke bevegelsene fra omgivelsene. Passiv bølgekompensering (PHC) benytter teknikker som lagrer opp kreftene fra omgivelsene og frigjør disse når de vil gi minst mulig bevegelse i punktet som er bølgekompensert.

Sørlandet finnes det bedrifter med mye ekspertise [1] innen dette feltet, og flere av disse er organisert i NCE Node.[2]


Applikasjoner[rediger | rediger kilde]

Elektriske vinsjsystemer[rediger | rediger kilde]

I et elektrisk vinsjsystem kompenseres bølgebevegelsen ved automatisk å drive vinsjen i motsatt retning med samme hastighet. Kroken på vinsjen vil dermed beholde sin posisjon i forhold til havbunnen. Bølgekompenserings vinsjer brukes i ROV-systemer og for løfteutstyr som skal operere nær eller ved havbunnen. Aktiv kompensering kan inkludere spennkontroll, med sikte på å holde trådspenning på et visst nivå mens du opererer i bølger. Føringstråder, som brukes til å lede en last til en undervannsposisjon, kan bruke AHC og spennkontroll i kombinasjon.

Hydrauliske vinsjsystemer[rediger | rediger kilde]

Hydrauliske kraner kan bruke hydrauliske sylindere for å kompensere, eller de kan bruke en hydraulisk vinsj. Hydrauliske "aktive boost"-vinsjer styrer oljestrømmen fra pumpen til vinsjen slik at målposisjonen blir nådd. Hydrauliske vinsjsystemer kan bruke akkumulatorer og passiv hevekompensasjon for å danne et halvaktivt system med både en aktiv og en passiv komponent. I slike systemer vil den aktive delen ta over når det passive systemet er for tregt eller unøyaktig til å nå målet for Bølgekompenserings -kontrollsystemet. Bølgekompenserings -kraner må beregne den vertikale forskyvningen og / eller hastigheten på kranens spissposisjon for aktivt å varme opp for å kompensere en last under sjøen. En god Bølgekompenserings -kran er i stand til å holde belastningen jevn med et avvik på noen centimeter i bølger opp til 8m (+/- 4m). AHC-kraner brukes vanligvis til løfteoperasjoner eller konstruksjon til havs, og spesielle regler gjelder for sertifiserte bølgekompensasjons utstyr. Den amerikanske marinen har brukt Bølgekompensering for å lage et Roll-On / Roll-Off (Ro / Ro) -system for to fartøyer eller flytende plattformer til sjøs. Systemet bruker Bølgekompenserings via hydrauliske sylindre. Dette systemet er, ifølge noen, foreløpig ikke kommersielt interessant på grunn av kostnader, begrenset bruk og enorme mengder strøm. Den siste utviklingen er å kompensere ikke bare den vertikale retningen, men også de horisontale retningene, slik at det er mulig å utføre operasjoner på hav vindmøller.

AHC for taueoperasjoner[rediger | rediger kilde]

Når du trekker side skannede ekkolodd eller vitenskapelige prøvetakings systemer, er stabiliteten til tauet utstyr viktig for datakvaliteten. Disse tauede systemene har vanligvis lav vannmotstand, og konstant spenning (CT) hjelper ikke til å stabilisere utstyret når fartøyet påvirkes av bølger. AHC er i de fleste tilfeller en bedre løsning for å stabilisere den slepte kroppen. Bølgekompenserings -kontrolleren bruker informasjon om slepedybden og lengden på slepelinjen for å beregne vinkelen på slepelinjen. Dette brukes til å drive vinsjen for å kompensere for slepepunktbevegelsen og sikrer at den slepte enheten beveger seg jevnt gjennom sjøen.

[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mekatronikk Studieoversikt, Besøkt 01.02.13 Arkivert 21. august 2011 hos Wayback Machine.
  2. ^ Node, deltagere, Besøkt 01.02.13 Arkivert 21. oktober 2013 hos Wayback Machine.
  3. ^ mTrack, Scantrol. «mTrack - integrated MRU - Scantrol AHC». Scantrol (engelsk). Besøkt 12. mai 2020.