Båndspillerklaviatur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Båndspillerklaviatur (engelsk: tape replay keyboard) er et musikkinstrument der lyden frambringes ved at forhåndsinnspilte lydbånd kombineres med et tastatur. Lydbåndene inneholder entonige opptak av ulike instrumenter, særlig strykere og blåsere. Når en tangent trykkes ned på tastaturet, bringes et lydhode i kontakt med et bestemt bånd. På den måten kan det pilles både kromatiske skalaer og akkorder.

Instrumentet ble oppfunnet på slutten av 1940-tallet, og ble brukt i pop- og rockmusikk fra midten av 1960-tallet fram til slutten av 1970-tallet. Det ble helst brukt på konserter som erstatning for strykere og blåsere, men er også brukt under studioopptak for å oppnå spesielle effekter. Det mest kjente merket av båndspillerklaviaturer er Mellotron; andre merker er Chamberlin og Birotron.

Utviklinga innafor elektroniske instrumenter og digital teknikk har løpt fra båndspillerklaviaturene. I dag frambringes tilsvarende effekter på samplere. De brukes likevel fortsatt i visse sammenhenger, og er også stadig i produksjon.