Auxin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Indol-3-eddiksyre, et auxin som forekommer naturlig i planter

Auxin er et plantevekststoff som blant annet kan stimulere lengdeveksten i stengler. Auxin blir produsert i skuddspisser og deretter transportert ned i stengelen. I stengelen blir cellene stimulert til å strekke seg og gjøre stengelen lengre. Vekststoffet virker på den måten at cellulosefibrene i celleveggene glir litt fra hverandre. Slik kan fibrene lettere skyves forbi hverandre, og safttrykket gjør at cellen strekker seg.

Auxin er positivt for lengdeveksten, og er viktig for utvikling av frukter. Sammen med andre vekstregulerende stoffer som cytokinin, styrer auxin differensieringen av rot og skudd. Ved å sprøyte tomatplanter kan en få frem frukter uten frø, såkalte partenokarpe frukter. Auxin kan anvendes til å bekjempe ugress i kornåkrer og plener, ettersom dette stoffet i store mengder forstyrrer veksten av tofrøbladete planter, slik at de dør. Korn er enfrøbladet.

Auxin ble oppdaget i 1920-årene,[1] basert på grunnlaget som ble lagt av Charles Darwin og sønnen Francis på slutten av 1800-tallet da de studerte det som er blitt kalt fototropisme.[2] De utførte forsøk med koleoptiler, det aller første som spirer fram fra et gresstrå. Ved å belyse dem fra én side oppdaget de at noe i spissen av dem fikk de til å bøyde seg mot lyset.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Berner jr., Endre: fototropisme - botanikk i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 16. desember 2021
  2. ^ a b Berner, Endre (1994). Plantefysiologi. Oslo: Pensumtjeneste. s. 158. ISBN 8213000412.