Automagisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ordet automagisk er en humoristisk kombinasjon av ordene «automatisk» og «magisk». Uttrykket brukes gjerne om systemer, apparater, prosesser eller funksjoner som fungerer tilsynelatende helt av seg selv, uten at man behøver å forstå hvordan, hvorfor eller tekniske årsaker til at det fungerer.

Av og til brukes ordet i negativ sammenheng for å uttrykke frustrasjon over systemer som «lever sitt eget liv» ved at de fremproduserer feil uten at brukeren forstår hva som skjer eller klarer å påvirke resultatet. Mer vanlig er det imidlertid at ordet tillegges en positiv mening, gjerne i tilfeller der man er imponert og overrasket over at et system klarer å løse en oppgave på egen hånd, selv om brukeren hadde forventet at han eller hun måtte gjøre manuelle inngrep eller at prosessen skulle være vanskeligere. «Automagi» brukes fremfor alt i sammenheng med gode abstraksjoner og velutformede brukergrensesnitt.

Ordets opprinnelse er ikke kjent, men det er på det rene at det begynte å dukke opp som slang i hackerkretser. Utbredelsen har fremfor alt vært i IT-miljøer, og uttrykket brukes av mange systemutviklere og programmerere, spesielt i samtaler med personer uten den samme faglige kompetansen som dem selv. De senere år[når?] har «automagisk» også spredd seg ut av IT-miljøene, og mange personer uten IT-bakgrunn bruker i dag order i dagligtale. Det er imidlertid foreløpig en tendens til at det utelukkende brukes om elementer i en digital hverdag; mekaniske systemer og maskiner omtales fremdeles som «automatiske».