Aufstieg und Niedergang der römischen Welt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Aufstieg und Niedergang der römischen Welt, forkortet ANRW (norsk oversettelse «Vekst og fall i den romerske verden»), er en omfattende serie av vitenskapelige bøker om Romerrikets historie og kultur. På samme måte som et tidsskrift består hver bok av vitenskapelige artikler skrevet av forskjellige forfattere. Artiklene er på tysk, engelsk, fransk og italiensk, de fleste på tysk eller engelsk. Godt over tusen forskere har hittil bidratt til serien innenfor en rekke fagområder som knytter an til antikken, slik som historie, språkvitenskap, arkeologi, kunsthistorie, jus og religionsvitenskap.

Historie[rediger | rediger kilde]

Aufstieg und Niedergang der römischen Welt begynte i 1972 som et festskrift til den tyske klassiske historikeren Joseph Vogts 75-årsdag, og var opprinnelig planlagt i fire bind. Det har etterhvert blitt 89 bind. Selv om flere bind da var påtenkt, ble det fra 1998 av et opphold – kanskje en stans – i utgivelsene, ettersom forlaget, Verlag Walter de Gruyter, ikke lenger var innstilt på å fortsette serien på samme måte.[1]

Struktur[rediger | rediger kilde]

Hver del er utgitt i flere bind over seks systematiske seksjoner:

  1. Politisk historie;
  2. Lover;
  3. Religion;
  4. Språk og litteratur;
  5. Filosofi og vitenskaper;
  6. Kunstartene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ En liste av de utgitt bindene er tilgjengelig via prosjektet nettsted ved Institute for Classical Studies på Boston University.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Wolfgang Haase, Hildegard Temporini, red. (1972ff): Aufstieg und Niedergang der römischen Welt (ANRW)/Rise and Decline of the Roman World. Geschichte und Kultur Roms im Spiegel der neueren Forschung. Berlin/New York: de Gruyter, ISBN 3-11-001885-3 (1 bind).