Asieh Amini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Asieh Amini
Asieh Amini.png
Født14. september 1973 (46 år)
Utdannet ved Allameh Tabatabaei University
Beskjeftigelse Forfatter, skribent, lyriker
Nasjonalitet Iran

Asieh Amini (født 14. september 1973) er en iransk poet og menneskerettighetsforkjemper, bosatt i Trondheim, Norge. Hun er en kvinners rettighetsaktivist som kjemper mot dødsstraff generelt og spesielt mot steining av kvinner og mindreårige i Iran.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Amini begynte å studere journalistikk ved Tabataba'i universitet i Teheran i 1993. Mens hun fortsatt studerte begynte hun å skrive for aviser. Hun begynte på den harde linjen daglig Kayhan . Deretter gikk hun videre til den større avisen Iran . Da en kollega skulle intervjue en dikter som Amini likte, tok han henne med. Poeten inviterte henne inn i forfatterkretsen sin. Avisen Iran startet et ungdomstilskudd og Amini ble kulturredaktør. For disse tider i Iran var en kvinne i en så senior stilling uvanlig. Hun hadde ansvar for 28 sider, overvåket menn som var eldre enn henne, og ble ofte gransket av avisens sjefredaktør. En dag dro en av kollegene henne til side. Han kjempet mot tårer da han rådet henne til å forlate jobben. Da hun spurte hvorfor, sa han at kollegene hver dag snakket dårlig om henne, at de ikke likte at en ung enlig kvinne skulle være i en slik stilling. "Det er deres problem, ikke mitt." Sa Amini. Da Mohammad Khatami ble valgt til president i 1997, ble forbudene opphevet, og det dukket opp litt mer vågale publikasjoner. Flere kvinner kom inn i journalistikken. Amini tiltrådte en jobb i avisen Zan , som dekket kvinnesaker. Selv om Amini gikk imot ideen om å skille nyheter etter kjønn, tok hun på seg jobben. Avisen Zan ble dessverre forbudt. Deretter tok Amini på seg frilanserarbeid. Etter fødselen begynte Amini å jobbe som samfunnsredaktør for avisen Etemaad . Hun drev også et nettsted som heter Women in Iran.[1] Asieh måtte forlate Iran i 2009 på grunn av frykt for påtale for hennes aktivisme. Gjennom en venn av henne hørte hun om ICORN-nettverket som gir stipend for forfulgte artister. Dermed ble hun skribent i bolig i Trondheim gjennom ICORN-nettverket fra 2010 til 2012. Hun studerte senere ved NTNU i et masterprogram for kulturstudier. Hun avsluttet sine mestere i 2018. Prosjektet hennes var i samarbeid med PEN og om ytringsfrihet. Siden 2016 er Amini medlem av Norsk PEN.[2]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Kom ikke til mine drømmer med gevær, lyrikk, Communicatio (2011)
  • Jeg savner å savne deg, lyrikk, Communicatio (2013)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • ^ Secor, Laura (4. januar 2016). «WAR OF WORDS A woman's battle to end stoning and juvenile execution in Iran». Annals of Activism. Besøkt 21. august 2016. 
  • ^ Secor (13. august 2016). «Asieh Amini». Besøkt 19. oktober 2019.