Art Basel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Art Basel Miami Beach»)
Art Basel
StedBasel, Miami Beach, Hongkong, Buenos Aires
Grunnlegger(e)Ernst Beyeler
Grunnlagt1970
TypeKunstmesse, bedrift
Nettstedhttps://www.artbasel.com, http://www.artbasel.com/

Art Basel er en internasjonal messe for samtidskunst som arrangeres hver sommer i den sveitsiske byen Basel. Art Basel regnes som verdens viktigste kunstmesse for gallerier som viser samtidskunst, og utstillingen har blitt omtalt som «kunstverdenens olympiade».[1] Hovedmessen i Basel i Sveits består av tre forskjellige deler gallerier kan søke på; Hovedmessen, Art Feature; hvor 20 gallerier uten plass på hovedmessen hvert år presenterer ett definert prosjekt med én eller flere kunstnere, Art Statements; hvor gallerier viser solopresentasjoner av normalt yngre kunstnere. Videre er det en fjerde seksjon av Art Basel: Art Unlimited hvor gallerier kan søke for å vise større prosjekter, etter at de har fått plass på en av de tre tidligere nevnte seksjonene. Art Unlimited og Art Statements befinner seg i en stor hall ved siden av rotunden hvor hovedmessen avholdes.

Den første utstillingen ble arrangert i 1970. Siden 2002, og i takt med det ekspanderende kunstmarkedet, har Art Basel utvidet til en årlig, tilsvarende messe i Miami Beach i Florida, kalt Art Basel Miami Beach. Denne avholdes i desember, mens den opprinnelige messen vanligvis gjennomføres i løpet av juni måned hvert år. Våren 2013 åpnet den første Art Basel Hong Kong, ved at Art Basel tok over den allerede eksisterende kunstmessen Art Hong Kong.[2]

Det kreves svært høye kvalifikasjoner for deltakelse på messen, og bare et utvalg av verdens ledende gallerier får innpass. Til nå er det bare Galleri Riis, STANDARD (OSLO) og det ikke lenger eksisterende Galleri Wang av norske gallerier som har vært representert på hoveddelen av Art Basel. I tillegg har den norske galleristen Atle Gerhardsen, med det berlinbaserte Gallerie Gerhardsen Gerner, vært representert på både hovedutstillingene i Basel og i Miami Beach i flere år. I 2011 deltok det Stavanger-baserte Galleri Opdahl for første gang i seksjonen Art Feature, samtidig fikk STANDARD (OSLO) for første gang innpass med ordinær bås på hoveddelen av messen, etter å tidligere ha deltatt på Statements med Matias Faldbakken (2007) og Art Feature (2009, 2010). I 2012 deltok galleriet LAUTOM contemporary på seksjonen Statements med et soloprosjekt med kunstneren Ane Mette Hol, og den norske kunstneren Martin Skauen deltok også i 2012 på Statements med det engelske galleriet Laura Bartlett Gallery.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Olympics of the art world - Telegraph». Arkivert fra originalen 9. desember 2008. Besøkt 16. juli 2021. 
  2. ^ Hong Kong Welcomes the Art World

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]