Arne Pärson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Arne Pärson
Født15. august 1906
Sverige Falkenberg, Hallands län
Død20. april 1982 (75 år)
Sverige Höganäs, Malmöhus län
Beskjeftigelse Sangteksforfatter
Nasjonalitet svensk

Arne Pärson (født 15. august 1906 i Falkenberg, Hallands län i Sverige, død 20. april 1982 i Höganäs, Malmöhus län) er kjent som sangtekstforfatter. Han var sønn til hovedredaktøren i Hallands Nyheter, Filip Pärson.

Pärson var ikke bare journalist men også tegner og spillemann, og initiativtaker til Hallands Spelmansförbund. I første halvdel av 1930-tallet satte han sammen med broren Stig opp flere lokalrevyer i hjembyen Falkenberg. Til disse skrev han selv – under signaturen P. Arne – tekstene som tryktes. Senere flyttet han til Stockholm, der han ved siden av sitt arbeid som utlandssekretær skrev sangtekster til flere filmer med Edvard Persson i hovedrollen, for eksempel Baldevins bröllop (1938), Vart hjärta har sin saga (1948), der han stod for samtlige tekster, Huset nr 17 (1949) og Greve Svensson (1951).

Musikken ble for det meste komponert av Knut Edgardt (signaturen Knut Eddy) eller Alvar Kraft. Sammen med denne skrev han senere En fattig trubadur, som inngikk i «Vart hjärta har sin saga». Den ble der framført av Edvard Persson, men har senere blitt udødeliggjort gjennom Cornelis Vreeswijks innspilling fra 1971. Den er også spilt inn av andre, blant annet av Östen Warnerbring (1967) og Peps Persson (1982).

En annen kjent sang av Arne Pärson er I Örkelljunga skyttepaviljong med musikk av Knut Edgardt, som han skrev på 1940-tallet, inspirert av minnene fra sin militærtjeneste, og som ble sunget av Calle Reinholdz (1950) og Åke Grönberg (1951).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Myggans nöjeslexikon
  • Intervju med Solveig Gustafsson i Hallands Nyheter 29 september 2006
musikkstubbDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.