Armed response vehicle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Armed Response Vehicle)
Hopp til navigering Hopp til søk
En ARV

Armed response vehicle (ARV, «bevæpnet responskjøretøy») er i Storbritannias politi et kjøretøy som brukes for å transportere våpen slik at disse ved behov raskt kan gjøre tilgjengelig for polititjenestemenn. De brukes også til tider for å eskortere transporter av høyrisikofanger.

I det britiske politiet bærer tjenestemennene ikke rutinemessig våpen. Bare spesialtrente, autoriserte tjenestemenn kan bruke våpen, og disse kjører gjerne i ARV-er slik at de raskt kan komme ubevæpnede kolleger til unnsetning. Både bilene og mannskapene er alltid uniformert.

ARV-er ble først innført av West Yorkshire Police i 1976, da som instant response cars. Metropolitan Police Service i London tok dem i bruk i 1991, og hadde dét året 132 episoder hvor våpen var nødvendig.

Bilene er gjerne store sedaner eller firehjulsdrevne biler. I de fleste politistyrker er sjåføren en spesialtrent bevæpnet tjenestemann, med ansvar for å komme raskest mulig frem uten å sette allmennheten i unødig fare, mens en annen bevæpnet tjenestemann håndterer radiokommunikasjon slik at de er best mulig informert om situasjon når de kommer frem. I London er det også med en tredje tjenestemann med ansvar for å velge en rute som unngår trafikkorker i størst mulig grad, og som når de når målet håndterer kommunikasjonen med operativ leder.

Våpnene som fraktes i bilene er særlig Glock 17-pistoler og MP5-maskinpistoler. Begge våpen bruker 9mm ammunisjon, og regnes for å ha god treffsikkerhet og være kraftige nok til å stoppe en bevæpnet gjerningsmann.

Se også[rediger | rediger kilde]