Aris Veloukhiotis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aris Veloukhiotis
FødtΑθανάσιος Κλάρας
27. august 1905
Lamia
Død16. juni 1945 (39 år)
Mesounta Artas
Beskjeftigelse Politiker, journalist
Parti Hellas' kommunistparti
Nasjonalitet Hellas
Medlem av ELAS

Aris Veloukhiotis (gresk: Άρης Βελουχιώτης; født 27. august 1905 i Lamia, Hellas, død 16. juni 1945) var den mest fremstående leder og administrerende direktør av Den greske folkelige frigjøringshær (ELAS), den militære grenen av Den nasjonale frigjøringsfront (EAM), som var den store motstandsorganisasjonen i det okkuperte Hellas fra 1942 til 1945.

Som ungdom, deltok han mye i den venstreorienterte bevegelsen EAM og senere ble han også medlem av kommunistpartiet i Hellas (KKE). Under diktaturet til Ioannis Metaxas (1936–1941) ble han arrestert og fengslet på Egina. Under rettssaken hans rømte han og sluttet seg til det da ulovlige greske kommunistpartiet. Han ble arrestert igjen i 1939 og denne gangen ble han sendt til fengsling på Korfu, og der ble han tvunget til å signerte en «fornekting» av kommunistpartiet.

Under den 2. verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under den andre verdenskrig tjenestegjorde han som en artilleri-korporal i den greske hæren på den albanske front (1940–1941) mot den italienske hæren, inntil den tyske invasjonen av Hellas som kom i april 1941 og Hellas sin etterfølgende overgivelse og den påfølgende okkupasjonen til aksemaktene. Under denne okkupasjonen døde det tusenvis av grekere kamp mot tyske soldater eller etter å ha blitt sendt til tyske konsentrasjonsleirer.

Like etter at Nazi-Tyskland angrep Sovjetunionen under Operasjon Barbarossa gikk det greske kommunistpartiet i spissen for etableringen av Den nasjonale frigjøringsfront (EAM) som da hovedsakelig bestod av en geriljabevegelse og diverse partisangrupper som kjempet mot den tyske okkupasjonsmakten.

I oktober 1944 evakuerte nazistene Hellas og rømte landet og en ny regjering ble dannet under Georgios Papandreou, som var den daværende lederen for den greske nasjonale samlingsregjeringen som ble opprettet etter traktatene som ble undertegnet i Libanon og Cazerta.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Støttespillere vurdere Aris Veloukhiotis som et symbol på den greske motstandskampen mot Nazi-Tyskland og en helt av den kommunistiske sak. Kritikere hans mente at han var en gjerningsmann som hadde gjort flere grusomheter mot den greske befolkningen på landsbygda, og de oppfattet ham som en motstander av kommunismen.

Veloukhiotis anses i stor grad for å være ansvarlig for en massakre på noen tusen av den mest høyreorienterte geriljaen, deres kollaboratører, samt deres familier (noe som inkluderer hundrevis av kvinner og barn) i Meligala, en landsby sørvest på Peloponnes.

Denne massakren fant sted i oktober 1944, rett etter at den tyske tilbaketrekningen fra denne delen av Hellas fant sted. Hans engasjement i diverse angrep mot ikke-kommunistiske greske motstandsstyrker og bataljoner var også en gjenstand for omfattende kritikk i Hellas. C.M. Woodhouse bemerket at Veloukhiotis «kjempet mot grekere oftere enn han kjempet mot tyskere».[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ C.M. Woodhouse, «The Struggle for Greece, 1941-1949», ISBN 1-85065-487-5, s. 4-5.