Ariovistus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ariovistus (født og død ca. første århundret f.kr.) var lederen til sveberne og den germanske alliansen alamannerne, erklært konge av det romerske senatet og også av Julius Cæsar beskrevet som «rex Germanorum» («Kongen av germanerne»).[1] Det er derimot ingenting som tyder på at germanerne selv anså Ariovistus som en konge, siden disse hadde egne skikker for hva som måtte til for at noen skulle bli betraktet som en leder.[2] Uansett var han utvilsomt en betydelig lederskikkelse, da han krysset Rhinen til Gallia med ca. 120 000 germanske krigere (som også inkluderte deres kvinner og barn). Der gikk han til krig mot de pro-romerske haeduerne, med assistanse fra arvernerne og sequanerne. Germanerne slo seg ned i et stort antall i Alsace og gjorde krav på en tredjedel av Gallia. Dette falt ikke i god jord hos Cæsar, og i 58 f.kr. kjempet Ariovistus og hans allierte mot seks romerske legioner ledet av Cæsar i slaget ved Vosges, der han ble nedkjempet og germanerne ble drevet tilbake over Rhinen, elven som markerte grensen mellom Gallia og Germania.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kommentarer til gallerkrigen, av Julius Cæsar, kapittel 31: http://classics.mit.edu/Caesar/gallic.1.1.html Oversatt til engelsk av W. A. McDevitte og W. S. Bohn
  2. ^ Germania av Cornelius Tacitus, kapittel 7: http://www.ourcivilisation.com/smartboard/shop/tacitusc/germany/chap1.htm Arkivert 7. september 2013 hos Wayback Machine. (Engelsk oversettelse)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]