Argentinas nasjonalkongress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kongressbygningen i Buenos Aires.

Argentinas nasjonalkongress (formelt: Congreso de la Nación - República Argentina) er Argentinas lovgivende forsamling. Nasjonalkongressen har i alt 329 medlemmer og er delt inn i et senat og et deputertkammer.

Bygningen, som ble bygget mellom 1898 og 1906, ligger i den vestlige enden av Avenida de Mayo. I motsatt ende ligger presidentpalasset Casa Rosada.

Kongressen er samlet fra 1. mars til 30. november, men kan om nødvendig pålegges av Argentinas president å utvide sesjonene. Medlemmene innvilges parlamentarisk immunitet så lenge de har vervet.[1] Kongressen fastsetter toll og skatt, den skal være ens over hele landet. Den styrer Argentinas sentralbank, vedtar budsjett og verdien av landets valuta. Kongressen vedtar også endringer i grenser mellom provinsene og står for landets internasjonale avtaler. Når en avtale er vedtatt, står den over vanlig lovgivning. Kongressen vedtar også krigserklæringer og fredsavtaler så vel som mobilisering landets forsvar.

Senatet[rediger | rediger kilde]

De 22 provinsene, det føderale distriktet Buenos Aires og det nasjonale territoriet Tierra del Fuego sender tre medlemmer hver til Senatet. Disse 72 senatorene velges for seks år om gangen.

Deputertkammeret[rediger | rediger kilde]

I alt velges 257 medlemmer til deputertkammeret, 1 per 100.000 innbyggere. De velges for fire år om gangen, men halvparten er på valg hvert annet år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Argentinas grunnlov, artikkel 69

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]