Arendal Forsvarsforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Arendals Forsvarsforening ble stiftet i 1886 og er et lokallag under Norges Forsvarsforening. Foreningen sivil, uavhengig og partipolitisk nøytral organisasjon. Foreningen hadde i 2016 41 medlemmer.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Formålet med stiftelsen av foreningen var å styrke den norske forsvarsevnen gjennom blant annet opplysningsvirksomhet, politisk press og pengeinnsamlinger.

Den lokale foreningen hadde et nært samarbeid med skytterlagene i Arendalsområdet og bevilget blant annet penger til pokaler ved skytekonkurranser. På begynnelsen av 1930- arbeidet Arendal Forsvarsforening også med å gi ungdom under vernepliktig alder trening i våpenbruk og feltarbeid. Foreningen forsøkte også i 1939-1940 å kjøpe inn våpen til treningen[1], samt arbeidet med å få på plass et luftvern for Arendal by.

Under den tyske okkupasjonen av Norge (1940-1945) ble foreningens ordinære arbeid naturlig nok lagt på is. Foreningens daværende leder, politifullmektig Kåre Jenssen, ble 23. desember 1942 arrestert for illegalt arbeid og døde et drøyt år senere i den tyske fangeleiren Natzweiler.[2]

Etter krigen gjenoppstod foreningen og den 23. mars 1946 ble det holdt re-konstituerende generalforsamling.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Deler av arkivet etter Arendal Forsvarsforening befinner seg ved KUBEN i Arendal. Arkivet består hovedsakelig av korrespondanse og dekker perioden fra rundt 1935 til 1940.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]