Arbetslöshetskassa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En arbetslöshetskassa, eller a-kassa, er en økonomisk forening knyttet til en svensk fagforening (foruten Arbetslöshetskassan Alfa, som er frittstående). En a-kassa likestilles f.o.m. 1. juli 2002 med en myndighet, og omfattes således blant annet av trykkefrihetsforordningen.

A-kassans fremste oppgave er å administrere og betale ut arbeidsledighetshetstrygd ifølge lag om arbetslöshetsförsäkring (ALF). Kassenes virksomhet styres av lag om arbetslöshetskassor (LAK).

Kassenes styre er det besluttende organ og tillsettes av et årsmøte. Styrets beslutninger iverksettes av en kasserer som har ansvaret for kassens handläggare. Trygd utbetales til kassenes medlemmer eller tilsatte.

Man må ha hatt tidligere jobb og arbeidet et visst antall dager for å ha rett til å få utbetalt arbeidsledighetstrygd fra en a-kasse.

Erstatningens størrelse[rediger | rediger kilde]

Man kan få opptil 80 prosent av lønnen i a-kassa. Det finns dog et maksimalt dagpengebeløp som er 730 kroner de første 100 dagene, deretter 680 kroner.

Maksimalt med dagpenger får den som tjent mer enn 20 075 kroner i måneden, hvilket innebærer at den maksimale a-kasseerstatningen er 16 060 kroner i måneden. Dette innebærer omkring 11 000 kroner etter skatt.

Sveriges arbeidsløshetskasser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]