Arachne (mytologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gustave Doré illustrasjon av Arachne (fra Dante's Den guddommelige komedie).
Peter Paul Rubens maleri Pallas and Arachne (1636–37) av den vrede Athene som angriper Arachne. (Oljemaleri på treplate, 51x60cm (hxb), Virginia Museum of Fine Arts)

Arachne eller Arakne (gresk: Ἀράχνη) er en sagnkvinne og en veverske som gudinnen Athene forvandlet til en edderkopp. Historien er en del av gresk mytologi.

Det sies at Arachne var en av de ypperste av veverskene, hun lagde vevarbeider av beste kvalitet. Hun ble beundret av alle for sitt arbeide. Hun skrøt av at hun var den beste veveren, ja bedre enn Athene, gudinnen for veving.

Athene gikk til henne forkledd som en gammel kvinne og fortalte Arachne, at hun måtte sone for sin overdrevne selvtillit, men Arachne trakk ikke sine ord tilbake og utfordret i stedet Athene til en veve-konkurranse. Athene tok av seg sin forkledning, viste hvem hun var og konkurransen startet. Athene vevde en avbildning av konflikten med Poseidon over Athen, mens Arachne vevde en bildeserie av Zevs mange romantiske erobringer. Athene ble rasende over hennes dyktighet og hennes valg av emne (konkurransen ble aldri avgjort). Det endte med at Arachne fikk en forferdelig skyldfølelse, og i sin fortvilelse forsøkte å begå selvmord ved og henge seg i en av vevtrådene. Idet livet var nær ved å ebbe ut, reddet Athene henne ved å skape henne om til den første edderkoppen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]