Antialiasing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Antialiasing.

Antialiasing eller kantutjevning er en gjengivelsesprosess og -måte innen datagrafikk og bildebehandling for å gi inntrykk av større oppløsning og finere detaljer i det digitale bildet enn det det egentlig er. Teknikken blir mye brukt i videospill, simulatorer og typografiske dataprogrammer. Den går ut på at kanter blir gjort uklare og gjengis i en fargetone mellom hovedfigurens og bakgrunnens, slik at kantene ser mindre hakkete og ujevne ut. Antialiasing kan kreve mye ytelse av en grafikkprosessor. Desto høyere nivåer av Antialiasing som er brukt innenfor en applikasjon eller ett program, desto mer ytelse kreves det av grafikkprosessoren.

Eksempler på noen ulike antialiasinger[rediger | rediger kilde]

FXAA[rediger | rediger kilde]

Grafikk-ytelse er ikke påvirket. FXAA er heller ikke noe særlig effektivt på mindre oppløsninger. Kan forårsake at grafikken ser mer «tåkete» ut sammenlignet med den ordinære grafikken.

TXAA[rediger | rediger kilde]

Kan være svært krevende, men veldig effektivt. Noen ganger så kan også TXAA gjøre grafikken «tåkete» og «glatt».

MSAA[rediger | rediger kilde]

Som regel den beste måten å kant-utjevne grafikk på. På 4x MSAA får man nesten en perfekt balanse mellom grafikk-kvalitet og ytelse. På grunn av dette er MSAA et av de mest populære antialiasinger brukt i spill til dags dato.

datastubbDenne datarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.