Antialiasing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antialiasing.

Antialiasing, eller kantutjevning, er en gjengivelsesmetode innen datagrafikk og bildebehandling for å gi inntrykk av større oppløsning og finere detaljer i det digitale bildet enn det det egentlig er. Teknikken blir mye brukt i videospill, simulatorer og typografiske dataprogrammer. Den går ut på at kanter blir gjort uklare og gjengis i en fargetone mellom hovedfigurens og bakgrunnens, slik at kantene ser mindre hakkete og ujevne ut. Antialiasing kan kreve mye ytelse av en grafikkprosessor. Desto høyere nivåer av antialiasing som er brukt i et program, desto mer ytelse kreves det av grafikkprosessoren.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

FXAA[rediger | rediger kilde]

Grafikkytelse er ikke påvirket. FXAA er heller ikke noe særlig effektivt på mindre oppløsninger. Den kan forårsake at grafikken ser mer «tåkete» ut sammenlignet med den ordinære grafikken.

TXAA[rediger | rediger kilde]

TXAA kan være svært krevende, men veldig effektivt. Noen ganger kan også TXAA gjøre grafikken «tåkete» og «glatt».

MSAA[rediger | rediger kilde]

MSAA er som regel den beste måten å kantutjevne grafikk på. På 4x[klargjør] MSAA får man nesten en perfekt balanse mellom grafikkvalitet og ytelse. På grunn av dette er MSAA et av de mest populære antialiasinger brukt i spill.

Autoritetsdata