Hopp til innhold

Antarctica New Zealand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Ross Dependency, New Zealands krav i Antarktis.

Antarctica New Zealand er et institutt som håndterer New Zealands interesser i Antarktis. Organisasjonen besørger logistikkstøtte for et stort, vitenskapelig program, i tillegg til å operere forskningsstasjonen Scott Base i McMurdo-sundet.

New Zealand begynte sitt engasjement i Antarktis i 1923, med aktiviteter i tett samarbeid med Storbritannia. Senere har tett samarbeid med også andre nasjoner vært en viktig del av New Zealands involvering i Antarktis.

Siden 1959 har Scott Base vært New Zealands permanente base i Antarktis. En vurdering fra 1994 anerkjente Antarktis som strategisk viktig for New Zealand som en av nasjonene på den sørlige halvkule. Dette resulterte i etableringen av New Zealand Antarctic Institute, kjent som Antarctica New Zealand, den 1. juli 1996.

Instituttet rapporterer til Antarctic Policy Unit i Utenriksdepartementet (Ministry of Foreign Affairs and Trade, MFAT). Styremedlemmer utnevnes for tre år av utenriksministeren i samråd med styreformannen. Denne perioden kan utvides med ytterligere tre år av statsråden.

Antarctica New Zealand er lokalisert i International Antarctic Centre i Christchurch.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]