Anne Karen Bjelland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anne Karen Bjelland
Født1952Rediger på Wikidata
Bergen
BeskjeftigelseProfessor Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Anne Karen Bjelland (født 1952 i Bergen) er en norsk sosialantropolog og professor ved Universitetet i Bergen.

Bjelland fullførte i 1981 hovedfag i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen på oppgaven Aldershjemmet som livsmiljø: En analyse av beboernes tilpasningsmønstre og identitetshåndtering. I 1990 avla hun dr.polit.-graden på avhandlingen «Sorgerne glemmer jeg, minnerne gjemmer jeg -». En studie av beboernes identitetshåndtering i aldershjem. I sin forskning har Bjelland særlig beskjeftiget seg med helse- og sosialsektoren, da i særdeleshet spørsmål knyttet til aldring, eldre og institusjonsomsorg, men også helse og sykdom i kulturelt perspektiv.

Bjelland har vært tilknyttet Institutt for sosialantropologi, Universitetet i Bergen siden 1982, først som vitenskapelig assistent og så som NAVF-stipendiat. Fra 1985 til 1986 var hun amanuensis i helse- og sosialadministrasjon ved Sogn og Fjordane Distriktshøgskule, før hun returnerte til UiB for å sluttføre sin stipendiatperiode. Fra 1988 til 1989 var hun ansatt ved Institutt for helse- og sosialpolitikk ved UiB, først som amanuensis og deretter som førsteamanuensis. I 1989 ble Bjelland førsteamanuensis ved Institutt for sosialantropologi, Universitetet i Bergen. Fra 1995 har hun vært professor samme sted.

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • med Christine Øye og Aina Skorpen: «Doing participant observation in a psychiatric hospital – Research ethics resumed», Social Science and Medicine, 2007.
  • «Kosmetisk kirurgi og odontologi i estetikkens tjeneste, Noen kritiske refleksjoner», Tidsskrift for kjønnsforskning, 2006.
  • «Selje Spa Thalasso – en helse- og velværekatedral?», Tidsskrift for kulturforskning, 2006.
  • «Det perfekte smilet idealer og trusselbilder», i Kari Tove Elvbakken og Per Solvang (red.): Helsebilder. Sunnhet og sykdom i kulturelt perspektiv, Fagbokforlaget, 2002.
  • «Det vellykkede smilet», Tidsskrift for Den norske lægeforening, 2001.
  • «Å være pårørende i det smertefulle: Skjæringspunktet mellom pasient og helsevesen», Omsorg – Nordisk Tidsskrift for Palliativ medisin, 1998.
  • «Sosialantropologiske perspektiver i helse- og sosialforskning – med eksempler fra eldreomsorg og psykiatri»", Milepælen, Tidsskrift for høgskoleutdanning i helse- og sosialfag, 1995.
  • «Kulturelle konstruksjoner av kropp og helse – antropologiske perspektiver»", Norsk antropologisk tidsskrift, 1993.
  • «"Piker, vin og sang". Om pensjonerte sjømenn på et aldershjem», i Ottar Brox og Marianne Gullestad (red.): På Norsk Grunn. Sosialantropologiske studier av Norge, nordmenn og det norske, Ad Notam Forlag, 1989.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]