Anna Colas Pépin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anna Colas Pépin
Født1787Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseForretningsdrivende, slavehandler Rediger på Wikidata
BarnMary de Saint Jean
Anna Colas Pépins hjem på Gorée, 1839. Den lyshudede kvinnen kan være Anna Colas Pépin
Edward Augustus Nousveaux: Prinsen av Joinvilles besøk på Gorée i 1842.

Anna Colas Pépin eller Anne-Nicolas «Annacolas» Pépin (født 1. februar 1787, død 20. april 1872) var en fransk-afrikansk signare. Hun er blant de mest kjente representanter for signarene på Gorée, men har ofte blitt forvekslet med sin tante og navnesøster.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hun var datter av Nicolas Pépin (1744-1815) og Marie-Thérèse Picard (?-1790) og niese til Anne Pépin. Hun var gift med François de Saint-Jean og mor til Mary de Saint Jean (1815-1853), som var gift med Senegals første medlem av det franske parlament, Saint Louis-ordføreren Barthélémy Durand Valantin (1806-1864), og stod modell for et kjent maleri av Edward Augustus Nousveaux (1811-1867), som også kan vise Anna Colas Pépin.

Pépin var medlem av den privilegerte signare-eliten, etterkommere av afrikanske kvinner og franskmenn, som kontrollerte handelen med den franske besittelse øya Gorée og havnebyen Saint-Louis i Senegal. Hun ble en av de ledende skikkelser i dette samfunnet og beskrives som rik og innflytelsesrik.

I likhet med tanten investerte hun i eiendom og land, utviklet land og leide ut hus for og i samarbeid med franske myndigheter. I 1842, som et ledende medlem av signare-eliten, mottok hun sammen med sin datter François av Orléans, prinsen av Joinville (1818-1900) i sitt hus under hans besøk på Gorée.

Anna Colas Pépin arvet etter sin far berømte Maison des esclaves - 'Slavenes hus' - på Gorée, som senere ble et av Vestafrikas større turistmål.

Kilder[rediger | rediger kilde]