Ann Maria Reeves Jarvis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ann Maria Reeves Jarvis
Ann Jarvis.jpg
Født30. sep. 1832[1]Rediger på Wikidata
VirginiaRediger på Wikidata
Død9. mai 1905Rediger på Wikidata (72 år)
PhiladelphiaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse AktivistRediger på Wikidata
Barn Anna Marie JarvisRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Ann Maria Reeves Jarvis (født 30. september 1832 i Culpeper i Virginia i USA, død 9. mai 1905 i Philadelphia, Pennsylvania) var en sosial aktivist og organisator under og etter den amerikanske borgerkrigen. Sammen med sin datter, Anna Marie Jarvis (18641948), er hun anerkjent som grunnlegger av feiringen av morsdagen i USA.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Ann Maria Jarvis arbeidet i hele vestlige Virginia, det som i dag er Vest-Virginia, for å fremme trygghet og helse for arbeidere. Under den amerikanske borgerkrigen organiserte hun kvinner til å ta seg av og stelle sårete og skadete fra begge sider av konflikten. Etter krigen ble hun aktiv i å fremme en «Mødres arbeidsdag» som, i motsetningen til dagens moderne utgave av dagen, særlig fremmet pasifisme og sosial aktivisme. Hun organiserte møter for soldatmødre fra begge sider.

Hun døde i Philadelphia i 1905. Jarvis’ datter, Anna Marie Jarvis, delte ut 500 hvite hagenelliker i sin mors kirke, St. Andrew’s Church, Grafton i Vest-Virginia den 10. mai 1908, og slik startet en kampanje for å få morsdagen anerkjent som en offentlig høytidsdag, et mål som ble oppnådd da president Woodrow Wilson erklærte dagen offisielt i 1914.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ MAK, PLWABN-ID 9811519057905606[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]