Ann Maria Reeves Jarvis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ann Maria Reeves Jarvis
Født30. september 1832
Virginia
Død9. mai 1905 (72 år)
Philadelphia
Barn Anna Marie Jarvis
NasjonalitetUSA

Ann Maria Reeves Jarvis (født 30. september 1832 i Culpeper, Virginia, død 9. mai 1905 i Philadelphia, Pennsylvania) var en sosial aktivist og organisator under og etter den amerikanske borgerkrigen. Sammen med sin datter, Anna Marie Jarvis (18641948), er hun anerkjent som grunnlegger av feiringen av morsdagen i USA.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Jervis arbeidet i hele vestlige Virginia, det som i dag er Vest-Virginia, for å fremme trygghet og helse for arbeidere. Under den amerikanske borgerkrigen organiserte hun kvinner til å ta seg av og stelle sårete og skadete fra begge sider av konflikten. Etter krigen ble hun aktiv i å fremme en «Mødres arbeidsdag» som, i motsetningen til dagens moderne utgave av dagen, særlig fremmet pasifisme og sosial aktivisme. Hun organiserte møter for soldatmødre fra begge sider.

Ann Maria Reeves Jarvis døde i Philadelphia i 1905. Jarvis’ datter, Anna Marie Jarvis, delte ut 500 hvite hagenelliker i sin mors kirke, St. Andrew’s Church, Grafton i Vest-Virginia den 10. mai 1908, og slik startet en kampanje for å få morsdagen anerkjent som en offentlig høytidsdag, et mål som ble oppnådd da president Woodrow Wilson erklærte dagen offisielt i 1914.

Litteratur[rediger | rediger kilde]