Andrés de Urdaneta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andrés de Urdaneta
Født30. nov. 1498[1]Rediger på Wikidata
Ordizia
Død3. juni 1568[2][3][1]Rediger på Wikidata (69 år)
Mexico by
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, skribent, geograf Rediger på Wikidata
Nasjonalitetkronregionen Castilien
Signatur
Andrés de Urdanetas signatur

Andrés de Urdaneta (født 1498 i Ordizia i Baskerland i Spania, død 3. juni 1568 i Ciudad de Mexico i Ny-Spania) var en spansk augustinermunk, sjøkaptein og oppdagelsesreisende. Han er kjent for å ha oppdaget og kartlagt en gunstig kurs over Stillehavet fra Filippinene til Acapulco i Mexico (Ny-Spania).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Baskeren Urdaneta studerte latin og filosofi, og trådte inn på en militær løpebane.

Under krigene i Italia oppnådde han offisersgraden kaptein. Vel tilbake i Spania studerte han astronomi og matematikk, og så ble han med på García Jofre de Loaísas mislykkede ekspedisjon i 1525 til Krydderøyene.

Urdaneta var en av ekspedisjonens få overlevende som faktisk nådde Krydderøyene. Der ble han tatt til fange av portugiserne, men klarte etter hvert å komme seg tilbake til Europa i 1528 ved det som skulle bli kalt historiens annen jordomseiling. Han ble ikke særlig vel mottatt av kong Karl I av Spania.

Augustiner[rediger | rediger kilde]

Etter noe tid dro han til Ny Spania og trådte inn i augustinerordenen der.

Da de spanske herskere utstyrte en ekspedisjon til Filippinene, ble i 1559 broder Andrés de Urdaneta utpekt til kommandant. Urdaneta gikk med på å være med, men ikke på å være ekspedisjonens leder. Det ble i stedet don Miguel López de Legazpi, og ekspedisjonen satte seil med skipene Capitana (med Legazpi og Urdaneta), San Pablo, San Pedro, San Juan og San Lucas, den 21. november 1564.

Etter å ha tilbragt noe tid på øyene bestemte Legazpi seg for å bli igjen der, og sendte Urdaneta tilbake med det oppdrag å finne en god kurs over Stillehavet fra øst mot vest, og for å hente forsterkninger. Urdaneta dro avsted fra San Miguel på øya Cebu den 1. juni 1565, og måtte så langt som til den 36. nordlige breddegrad for å finne gunstige vinder. Med Urdaneta i kommandoen ankom de Acapulco den 8. oktober 1565. De hadde tilbakelagt 20 000 km på 130 dager.

Fra Mexico dro Urdaneta til Europa for å avlegge rapport om sjøreisen, og returnerte så til Ny Spania i den hensikt å seile over til Filippinene på nytt. Men hans venner fikk han fra det.

Han døde i Mexico by i 1568.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6tb4nbk, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Spansk biografisk leksikon, oppført som Andrés de Urdaneta y Ceraín, Spanish Biographical Dictionary ID 4415/andres-de-urdaneta-y-cerain, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, BNF-ID 16243108x[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • McDougall, Walter (1993). Let the Sea Make a Noise: Four Hundred Years of Cataclysm, Conquest, War and Folly in the North Pacific. New York: Avon Books.