André Zucca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
André Zucca
Født18. mai 1897[1]Rediger på Wikidata
14. arrondissement[2]
Død27. juni 1973[2]Rediger på Wikidata (76 år)
18. arrondissement[2]
BeskjeftigelseFotograf, fotojournalist Rediger på Wikidata
BarnPierre Zucca
NasjonalitetFrankrike
UtmerkelserCroix de guerre 1914–1918
Zucca omdirigerer hit. For den norsk ishockeyspilleren, se Mats Zuccarello Aasen.

André Zucca (født 1897, død 1973) var en fransk fotograf som ble kjent under annen verdenskrig som fotograf for propagandamagasinet «Signal». Før det, fra 1939, var han krigskorrespondent for Paris Match og Paris Soir.

Zucca var blant de få som hadde tilgang til både fotografisk film og til å ta bilder i Paris under okkupasjonen. Magasinet kom ut to ganger i måneden, og var stort sett trykket i svart-hvitt, bortsett fra enkelte krigsbilder.

Ble etter krigen arrestert og fikk pressekortet sitt inndratt.

Han etterlot seg et arkiv på 22 000 negativer som Bibliothèque Historique de la Ville Paris kjøpte i 1986 for 506 000 kr. Av disse var ca. 7 000 i farger.

Blant bildene var fargebilder av det glade Paris («Gay Paris» betyr ikke homseby) som han ikke kunne hatt materiale til å lage uten å ha brukt av fargeportrettfilmen, som da var reservert partimedlemmer. Museet stilte i mars til juni 2008 ut en del av disse bildene.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, fra personer som mente at det fortsatt ikke burde publiseres idyllbilder fra en tid og fra gater der flere personer var blitt drept. Man måtte også lete lenge for å finne jødemerkede personer og andre forhold (spor av krig, sult og undertrykking av minoriteter) som vitterlig kunne ha blitt deler av sceneriene ved en litt annen kameraplassering. En av Paris viseborgermestere fant tittel og sammensetning «svært uheldig», og ønsket utstillingen ugjort. Han har siden gått noe tilbake på sine første uttalelser, men saken er fortsatt en varm potet i kulturkretser i Frankrike. Presentasjonsmaterialet er visstnok blitt endret slik at det nå fremgår at bildene ble tatt i propagandaøyemed.

Andre mente at det var et tidsbilde sett med noe annet blikk enn det til nå vanlige.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ fichier des personnes décédées, deces.matchid.io, besøkt 21. mars 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c fichier des personnes décédées, deces.matchid.io, besøkt 21. mars 2024[Hentet fra Wikidata]