Hopp til innhold

Andalusier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andalusier på en tysk hesteutstilling

Andalusier er en hesterase som kommer fra Den iberiske halvøya. Den var den beste krigshesten i romertiden og under den greske storhetskrigen. Navnet andalusier stammer fra Andalucía i Sør – Spania, mens ordet pura rasa espanol betyr «renraset spanjol». Rasen er også kjent som «kongenes hest – hestenes konge», og er en av verdens beste dressurhester.

Dagens andalusiere stammer rett fra de modige krigshestene. I 1567 grunnla kong Felipe II den kongelige stall og stutteri, der han håpet og forbedre andalusieren og dermed folkets interesse for rasen ved og tilføre andre blodslinjer. Han kalte andalusierenvfor «den spanske hest». Ikke før i 1572 ble andalusieren betegnet som en egen rase, og fra da av har Kong Felipe brennmerket alle sine hester med en kronet R. Senere ble det åpnet en stambok for å bevare rasens renhet. Denne boken heter «Registro de Caballos Españoles y Hacas».

Rasen er kraftig og muskuløs, men samtidig elegant. Den er godt kjent for sine gode bevegelser, som gjør den perfekt for dressur og klassisk ridning. Ellers kan den også brukes som fritidshest. En ordentlig andalusier er modig, fyrig, medgjørlig og utrolig snill. I Spania brukes rasen mye til tyrefekting, og i den klassiske rideskolen. Hesten finnes i alle farger, men for kort tid siden var bare brun, sort og skimmel godkjente farger.

Andalusier-hopper skal være minst 150 cm i mankehøyde, og hingster minst 152 cm.