Ammefri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ammefri er arbeidstakers rett til fri i arbeidstiden for å amme sitt barn.

Selv om arbeidstaker har krav på fri i arbeidstiden for å amme, er ikke dette ensbetydende med at hun har krav på lønn under fraværet, siden retten til fri for å amme er større enn retten til lønn under ammefri.[1]

Rett til fri i arbeidstiden for å amme[rediger | rediger kilde]

Kvinne som ammer sitt barn kan kreve fri tid hun av den grunn trenger.[2] Fritiden kan for eksempel tas ut i minst en halv time to ganger daglig eller som redusert arbeidstid med inntil én time hver dag.[3]

Arbeidsmiljøloven inneholder kun eksempler på hvordan ammefri kan tas ut. Loven er imidlertid ikke til hinder for at ammefri kan tas ut på annen måte som passer kvinnens og barnets behov bedre.

Loven innehar ingen konkret øvre grense for tid eller antall ganger i løpet av en arbeidsdag kvinnen kan ta ut ammefri.

Hvis kvinnen ikke ammer, har kvinnen ikke rett til ammefri; det er for eksempel ikke adgang til å ta ammefri for å gi barnet sitt morsmelkerstatning. Morsmelkerstatning kan gis av den som har omsorgen for barnet når mor arbeider.

Dersom arbeidsgiver ikke i tilstrekkelig grad bidrar til å tilrettelegge for at arbeidstakeren kan benytte seg av sin rett til ammefri, kan opptredenen etter omstendighetene innebære diskriminering. Diskrimineringsnemda uttalte i sak 2010/14 at arbeidsgiveren hadde handlet i strid med det lovfestede forbudet mot kjønnsdiskriminering, da virksomheten unnlot å tilrettelegge for at den kvinnelige turnuslegen kunne kombinere ammefri med distriktstjeneste.[4]

Det spiller ingen rolle for retten til fri for å amme om arbeidstakeren er fast eller midlertidig ansatt, jobber heltid eller deltid.

Er arbeidsgiver og arbeidstaker uenig om rett til ammefri foreligger i det konkrete tilfelle, kan spørsmålet tas inn for Tvisteløsningsnemda for avgjørelse.[5] Både arbeidsgivere og arbeidstakere kan bringe inn tvist.

Tvist kan ikke bringes inn for domstolene før den har vært prøvet for nemnda og avgjørelse fra nemnda foreligger.[6]

Begrenset rett til lønn under ammefri[rediger | rediger kilde]

Kvinne som har ammefri, har i barnets første leveår rett til lønn inntil én time på arbeidsdager med avtalt arbeidstid sju timer eller mer.[7]

Dersom den avtalte arbeidstiden er mindre enn 7 timer den konkrete arbeidsdagen, har arbeidstakeren ikke krav på lønn under ammefraværet denne dagen.

Arbeidstakeren har heller ikke rett til lønn under ammefri dersom barnet som ammes er fylt ett år eller mer.

Er virksomheten bundet av tariffavtale, kan denne inneha bestemmelser som gir bedre rett til lønn under ammefri enn det som følger av loven.

Referanser[rediger | rediger kilde]