Amerikansk auksjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Amerikansk auksjon kalles også Vickrey auction (etter William Vickrey som skapte den) og second-price sealed bid auction. I en amerikansk auksjon legger de potensielle kjøperne inn bud uten å se andres bud. En viktig karakteristikk ved denne typen auksjon er at vinneren betaler verdien av det nest høyeste budet. Med andre ord er ikke vinnerens bud og pris den samme. En byders bud avgjør altså ikke hvor mye han/hun må betale, men det avgjør om han/hun vinner eller ikke.

Denne frakoblingen gjør at mange tenker at den beste strategien er å by litt over enn verdien de mener godet har, men dette stemmer ikke. En byder bør alltid by det han/hun mener den sanne verdien av godet er, ettersom man ikke vet hva andre byr. Hvis man byr mer enn man verdsetter det til, kan noen andre legge inn et bud som er høyere enn byderens verdi, men lavere enn byderens bud. Dette resulterer da i at byderen må betale en høyere pris enn verdien han/hun mener godet har. Hvis byderen velger å by lavere enn sin egen verdsetting, kan han/hun ende opp med å tape auksjonen, mens et bud lik deres verdi kunne gjort at de vant.

Økonomisk teori forutsetter at alle bydere har et bevisst forhold til hvor mye godet til auksjon er verdt for dem, og at de er rasjonelle vesen som ikke byr mer enn den verdien de mener godet har.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Pepall, L.; Richards D. og Norman, G.: Industrial Organization: Contemporary Theory and Practice (with Economic Applications), Blackwell Publ., 4. utg., 2008. ISBN 978-1-4051-7632-3