American Silver Eagle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Silver Eagle (USA)
Valør: 1 USD
Vekt: 31.103 g
Diameter: 40.60 mm
Tykkelse:  mm
Kant: Riller
Materiale: 99.9% Ag
År preget: 1986 –
Katalog nummer:
Forside
Forside
Design:
Designer: Adolph A. Weinman
Bakside
Bakside
Design:
Designer: John Mercanti
Ny bakside fra 2021

American Silver Eagle er en amerikanskt bullionmynt i sølv som har vært i produksjon siden 1986.[1] Det er en del av "American Eagle Coin Program" og har en verdi på 1$, men metallverdien er mye større.[1]

Design[rediger | rediger kilde]

Designet på myntens advers ble hentet fra "Walking Liberty"-designet av Adolph A. Weinman, som opprinnelig hadde blitt brukt på halvdollarmynten i USA fra 1916 til 1947. Dette fordi dette ikoniske designen hadde vært svært godt likt av publikum. På adversen er det innskrevet pregeåret eller utstedelsen, ordet LIBERTY (frihet) og uttrykket IN GOD WE TRUST (vi stoler på Gud). Mindre endringer av adversen ble fortatt i 2021.

Den nydesignede reversen fra og med 2021 ble designet av Emily Damstra og viser en ørn som lander på en gren. På adversen finner man også innskriftene UNITED STATES OF AMERICA, 1 OZ. FINE SILVER ~ ONE DOLLAR, og E PLURIBUS UNUM, samt myntemerket hvis aktuelt. Fra 1986 til 2021 var reversen designet av John Mercanti og fremstilte en heraldisk ørn bak et skjold; ørnen holder en olivengren i sine høyre klør og piler i sine venstre. Skjoldet gjenspeiler USAs segl, over ørnen er det tretten femtakkede stjerner som representerer de tretten første koloniene. Innskriftene var det samme som på de nye.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «American Eagle Silver Bullion Coins» (engelsk). U.S. Mint. Besøkt 10. desember 2021.