Ambientteateret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ambientteateret ble etablert som teatergruppe i Bergen i 2019. Ambientteateret jobbet mot en ambient dramaturgi, og forestillingene deres bar preg av løsslumpenhet og improvisasjon. Gruppen la ned sin virksomhet i 2021 etter å ha produsert to forestillinger: Dionysia: Ambient Eksperiment 1.0 (2019) og Intermezzia: Ambient ekspriment 2.0 (2020)[1]. Gruppen jobbet devised med en flat struktur, men hadde Victor Olsbø Skinlo (1997) som kunstnerisk leder og Sander Jensen Schipper (1999)[2] som produsent.

Dionysia tok utgangspunkt i teater som møtepunkt mellom mennesker – ikke en tradisjonell forestilling men som et event. Forestillingen ble beskrivet som en fest, eller feiring, for guden dionysus [3]. Utgangspunktet for forestillingen var Dionysosdyrkelsen i tidlig antikk, og de store teaterfestivalene til ære for guden.

Intermezzia er den andre forestilingen til teatergruppen. Forestillingen var inspirert av renessansens teater, hovedsakelig utviklingen av perspektivteater, hoffteater, commedia dell’arte og intermezzi. Intermezzibegrepet kommer fra 1700-tallet, og viser til de spektakulære underholdningsinnslag som ble spilt i forestillingspausene. Senere utviklet det seg til opera og ballett. Mellomspillene ble i sin tid mer populære enn selve forestillingene, hvor publikum oppsøkte forestillingene for å oppleve Intermezzi og sosialisere. Forestillingen Intermezzia hadde fokus på scneerom og musikk. Musikken hentet de fra bandet GØY, mens scenerommet ble fylt av store malerier laget av aktørene. De beskrev selv scenerommet som en "ny twist på persepktivscenen"[4].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ambientteateret». Sceneweb.no. Besøkt 19.05.2022. 
  2. ^ «Sander Jensen Schipper». Sceneweb.no. Besøkt 19.05.2022. 
  3. ^ «Dionysia». Sceneweb.no. Besøkt 19.05.2022. 
  4. ^ «Intermezzia». Sceneweb.no. Besøkt 19.05.2022.