Amadou Toumani Touré

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amadou Toumani Touré
Toure-folklife2.jpg
Født4. november 1948[1][2][3]Rediger på Wikidata (71 år)
MoptiRediger på Wikidata
Utdannet ved De luftbårne styrkers miltærakademi i RjazanRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, militærRediger på Wikidata
Parti ingenRediger på Wikidata
Nasjonalitet MaliRediger på Wikidata
Utmerkelser Storoffiser av Æreslegionen, José Marti-ordenen, ærestegn i gull av Ærestegnet for fortjenester, Malis nasjonalorden, Adolf av Nassaus sivile og militære fortjenstordenRediger på Wikidata

Amadou Toumani Touré

Amadou Toumani Touré (født 4. november 1948 i Mopti, Mali) var Malis midlertidige president fra 1991 til 1992 og folkevalgte president fra 2002 til 2012. Han avsatte den militære diktatoren Moussa Traoré i 1991, og overleverte makten til sivile myndigheter året etter. Han vant presidentvalget i 2002 med støtte fra en bred koalisjon. Hans statsminister var Ousmane Issoufi Maïga. I 2012 ble han styrtet av Amadou Sanogo i et statskupp.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Amadou Toumani Touré ble født 4. november 1948 i Mopti, hvor han gikk på grunnskolen. Mellom 1966 og 1969 utdannet han seg som lærer ved École Normale Secondaire de Badalabougou i landets hovedstad Bamako.

Deretter gikk han inn i en av hærens fallskjermtropper. Her steg han raskt i gradene og etter utallige treningsleirer i Sovjetunionen og Frankrike ble han kommandør for fallskjermkommandoen i 1984.

I mars 1991, etter at offentlige demonstrasjoner brutalt ble slått ned på, deltok han i et statskupp mot den sittende diktatoren Moussa Traoré og ble leder for Overføringskomiteen for Folket Velferd, og fungerte som statsoverhode i tiden mot overgang til demokrati

Han organiserte den nasjonale konferansen (mellom 29. juli og 12. august 1991) og deretter valget på lovgivende forsamling og presidentvalget i 1992. Da valgresultatet var klart, ga han fra seg makten til den nyvalgte presidenten Alpha Oumar Konaré. På grunn av dette fikk han tilnavnet «Demokratisoldaten».

I juni 2001 ble han FNs generalsekretær Kofi Annans spesialutsending til Den sentralafrikanske republikk etter et mislykket kuppforsøk der.

I september 2001 ba han om å bli dimittert fra hæren, noe som også ble innvilget. Han besluttet å starte opp sin politiske karriere ved å stille som kandidat i det kommende presidentvalget. I 2002 ble han president i Mali i 2002 etter å ha fått 64,35 % av stemmene i andre valgomgang. Hans hovedutfordrer Soumaila Cissé, en tidligere minister, fikk 35,65 % av stemmene.

Som president var han litt atypisk. Han er ikke medlem av noe politisk parti, og i regjeringen hans var alle politiske partier i landet representert. Han utnevnte Ahmed Mohamed ag Hamani til statsminister. Den 28. april 2004 måtte han gå av som statsminister og ble erstattet av Ousmane Issoufi Maïga.

Han grunnla og er leder for en hjelpeorganisasjon for barn.

21. mars 2012 ble det utført et statskupp mot president Touré. Kuppmakerne hevdet at han ikke hadde lyktes i å hanskes med tuaregopprøret i Mali i 2012 på en god måte. Etter kuppet hadde derimot de MNLA- og Ançar Dine-ledede opprørerne stor militær framgang, og den 6. april 2012 ble Azawad (den nordlige delen av Mali) erklært uavhengig fra resten av landet. Etter dette framforhandlet kuppmakerne og Den vestafrikanske økonomiske og monetære union ved Burkina Fasos president Blaise Compaoré en avtale hvor både Touré og kuppmakernes leder Amadou Sanogo skulle gå av til fordel for Dioncounda Traoré, som skulle bli landets midlertidige president fram til nye valg kunne avholdes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Amadou Toumani Toure, biography/Amadou-Toumani-Toure
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Amadou Toumani Touré, toure-amadou-toumani
  3. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Amadou T. Toure, 00000019991

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]