Ali Kosh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ali Kosh er et arkeologisk funnsted og gammel bosetting i på slettelandet inne i fjellkjeden Zagros i det sørvestlige Iran. Landsbyen her var bygd opp av små mursteinshus, og settlerne hadde trolig med seg såkorn av domestisert korn fra lengre nord da de grunnla landsbyen, omkring 8.800 f.Kr og bosatte det 1 000 år framover.

Tidsmessig faller det temmelig nøyaktig sammen med Jarmo. Stedet representerer en tidlig utvikling i retning av bredt jordbruk innenfor den fruktbare halvmåne.

Det er funnet rester av grinder og kvernsteiner for korn, og tegn på høsting av belgfruket og andre plantevekster. Det ble spist villsau. Med tiden blir konsum av domestiserte kornsorter stadig mer framtredende på stedet, mens ville planteslag går tilbake i funnene.

Ali Kosh var en liten landsby, men den anses i arkeologien som et ganske representativt «typesamfunn» som illustrerer overgangen til jordbruk i Midtøsten på en god og illustrativ måte.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Trevor Watkins, "From foragers to complex societies in Southwest Asia", i Chris Scarre (red), The Human Past – World Prehistory and the Development of Human Societies, Thames & Hudson 2005, side 228-229.