Aleksander fra Afrodisias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Aleksander fra Afrodisias med Aristoteles i et relieff av Andrea Briosco fra 1500-tallet, i dag i Bode-Museum i Berlin

Aleksander fra Afrodisias (med tilnavnet ho exegetes, «kommentatoren»; gresk Ἀλέξανδρος ὁ Ἀφροδισιεύς Aléxandros ho Aphrodisieús, latinisert Titus Aurelius Alexander) var en gresk peripatetisk filosof som levde rundt 200 e.Kr.

Aleksander kom fra byen Afrodisias sørvest i Lilleasia. Han var elev av Herminos, Sosigenes Peripatetikeren og Aristoteles fra Mytilene, og var blant de viktigste Aristoteles-kommentatorene i antikken.

To generasjoner etter Aristoteles' død var den aristoteliske filosofien i forfall og ble gjennom hele resten av hellensk tid stående i skyggen av stoisismen, epikurismen og platonismen. På 100-tallet f.Kr gav Andronikos fra Rhodos ut den første pålitelige utgaven av Aristoteles' verk og skrev sannsynligvis også kommentarer til tekstene. Innsatsen til Andronikos førte til at interessen for Aristoteles' filosofi begynte å ta seg opp igjen sent på 100-tallet f.Kr. Riktignok var formen annerledes enn tidligere, i stedet for aktiv utforsking av naturen ble det nå lagt vekt på lærde utlegninger av Filosofens vanskelige tekster.

Aleksander fra Afrodisias fortsatte tradisjonen etter Andronikos og skrev grundige og skarpsindige forklaringer som dekket et vidt spekter av Aristoteles mange temaområder innen logikk, fysikk, psykologi, metafysikk og etikk. Kommentarene hans ble materiale for neste generasjon videregående studenter, og dermed var den «skolastiske» framgangsmåten som var så typisk for Middelalderen satt i gang, dvs. at hver generasjon lærde skrev egne kommentarer tungt influert av forgjengerne.

I senantikken og i den arabiske tradisjonen ble Aleksander regnet som den mønstergyldige kommentatoren som andre forsøkte å nå opp til. Han beholdt denne posisjonen helt til Averroës tok over rollen på midten av 1100-tallet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]