Al-Mustansir (Bagdad)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Al-Mustansir
Født17. feb. 1192Rediger på Wikidata
BagdadRediger på Wikidata
Død5. des. 1242Rediger på Wikidata (50 år)
BagdadRediger på Wikidata
Embete
  • Abbasid caliph (1226–1242) Rediger på Wikidata
FarAz-Zahir
Barn Al-Musta'simRediger på Wikidata
Nasjonalitet AbbasideneRediger på Wikidata

Al-Mustansir (arabisk: أبو جعفر المنصور بن محمد الظاهر المسنتصر بالله, Abū Ǧaʿfar al-Manṣūr b. Muḥammad aẓ-Ẓāhir al-Mustanṣir bi-’llāh; født 1192; død 5. desember 1242) var i perioden 1226–1242 den trettisjette av abbasidenes kalifer. Han ble regnet som en handlekraftig, from og rettferdig hersker. Hans regjeringstid ble ellers preget av forsvarskrig mot ytre fiender.

Kalif[rediger | rediger kilde]

Abū Ǧaʿfar al-Manṣūr b. Muḥammad aẓ-Ẓāhir al-Mustanṣir bi-’llāh etterfulgte sin far, kalif az-Zahir (1225–1226).

Han grunnla i 1227 i Bagdad en madrasa, en teologisk høyskole (nå gjenopprettet som Al-Mustansiriyya-universitetet), som underviste i de fire sunnittiske rettsskoler (madhhab) - den shafiittiske, hanbalittiske, hanafittiske og den malikittiske[1]. Dens bygning, som ligger ved floden Tigris' venstre bredd, skulle overleve den mongolske invasjon av Bagdad, og er blitt restaurert.

Tidlig i sin periode var det Al-Mustansir som sendte ut al-Hasan ibn Muhammad as-Saghānī, en hadithlærd av den hanafittiske skole, til India.

Politisk var situasjonen i kalifatet til å begynne med særlig preget av khworezmernes trussel under sultan Jalal ad-Dins lederskap. Etter dennes død i 1231 var det så den mongolske invasjon i Iran som var den største trussel. Han forberedte seg så godt han kunne. Da den annen begteginideatabegen Gökböri døde uten arvinger i 1233 kunne byen Erbil overtas av abbasidene - denne byen var da nettopp blitt sterkt befestet av begteginidene.[2]

Samtidig bestrebet al-Mustansir seg om å ha gode forbindelser til ayyubidene i Egypt og til rum-seldsjukkene i Anatolia, men det kom ikke i stand noen aktiv allianse med noen av dem mot mongolene.

Etter at mongolene hadde erobret deler av det nordlige Irak, angrep de Bagdad i 1237. Dette angrepet klarte abbasidene imidlertid å avverge. Men i 1238 led al-Mustansirs hær et alvorlig nederlag mot mongolene. Men de trakk seg likevel tilbake inn i Iran - Bagdad var for sterkt befestet for at de da kunne fortsette videre.

I al-Mustansirs senere regjeringsår var det fremfor alt styrkeoppbygningen av hæren og forsvarsverkene rundt Bagdad som hadde prioritet.

Etter al-Mustansirs død den 5. desember 1242 ble al-Mustasim (1242–1258) den siste abbasidekalif i Bagdad.

Tusen og en natt[rediger | rediger kilde]

Kalif al-Mustansir blir i eventyrsamlingen Tusen og en natt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • William Muir: The Caliphate: Its Rise, Decline, and Fall.
  • Al-Maqrizi: Al Selouk Leme'refatt Dewall al-Melouk, Dar al-kotob, 1997.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cyrille Aillet, Emmanuelle Tixier, Eric Vallet: Gouverner en Islam, du Xème au XVème siècle, Atlande|, s 425
  2. ^ Sourdel, Cahen et al.: Encyclopaedia of Islam. 2010.