Akvariefisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skalare er en populær ciklideart som opprinnelig stammer fra Amazonas.

Akvariefisk er fisk som blir holdt i private akvarier. De fleste av disse er ferskvannsfisk, men det fins òg brakk- og saltvanns-akvarister. Som regel blir akvariefisk valgt ut ifra farger, mønster og form, men mange akvarister er òg opptatte av adferden.

Valg av akvariefisk[rediger | rediger kilde]

Når man velger ut fisk til et akvarium er det ei rekke faktorer man bør ta hensyn til. For det første må fiskene trives i noenlunde de samme fysiske føresetningene, det vil si temperatur, mineral- og saltinnhald, osv. Man bør òg ta hensyn til om man er i stand til å dekke næringsbehovet til fisken; mange arter krever levende fôr for å trives eller overleve. En tredje faktor er økologien til de enkelte fiskeartene; det er for eksempel lurt å sørge for at de ikke konkurrerer om de samme områda i akvariet ved å velge noen bunnfisk og noen overflatearter. Det kan òg væra en fordel å ikke holde aggressive rovfisk sammen med små tetraer.

En faktor mange glemmer er plassbehovet til fisken. Det er dyreplageri å holde for stor fisk i for små akvarium. Hvor mye plass hver enkelt fisk må ha, varierer fra art til art; små fisk er naturlig nok vanligvis mindre plasskrevende enn store.

Vanlige akvariefisk i ferskvannsakvarier[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Akvaforum – stor kunnskapsbase om akvariefisk, planter og virvelløse dyr