Hopp til innhold

Aktivt eierfond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Aktive eierfond»)

Et aktivt eierfond, på engelsk private equity-selskap, er en type fond og investeringsselskap som investerer i bedrifter som ikke er notert på børs. Aktive eierfond er tradisjonelt direkte involvert i bedriftenes utvikling.

Typer investeringer[rediger | rediger kilde]

Aktive eierfond deles ofte i tre hovedgrupper som er relatert til den investeringsfasen fondene går inn i: såkornfond, venturefond og oppkjøpsfond (også kalt buyout-fond).

Såkorn[rediger | rediger kilde]

Såkornfond går inn i en svært tidlig fase i teknologibedrifter, gjerne før bedriften har omsetningen eller før det er klart om teknologien vil fungere. Såkornfond er således den investeringsformen med høyest risiko. Såkornfond utgjør en liten andel av PE-markedet, og er ofte regionalt betinget.

Venture[rediger | rediger kilde]

Venturefond investerer i umodne bedrifter som er i etableringsfasen eller i en utvidelse fase. I tillegg til kapital, tilfører fondene bransjekunnskap, nettverk og strategisk rådgivning gjennom aktivt eierskap i bedriftene. Ventureselskapene bidrar til å utvikle selskapet til et modent selskap med god inntjening. Kjente norske venturefond er Energy Ventures, Northzone Venture og Verdane Capital Advisors.

Entreprenører utvikler ofte produkter og ideer som krever kapital i utviklingsfasen. Nye selskaper har som regel ikke nok egenkapital til å finansiere prosjektet selv og trenger finansiering. Forårsaket av risikoen involvert med slike investeringer krever investorene høy avkastning og får som regel aksjekapital i selskapet som kompensasjon. Slik kapitalinvestering kan også bli kalt risikokapital[1]

Oppkjøp[rediger | rediger kilde]

Oppkjøpsfond (buyout-fond) investerer i mer modne bedrifter i vekst og/eller i omstillingsprosesser, og kjøper seg tradisjonelt en majoritetsandel av selskapet. Oppkjøpet skjer oftest i form av såkalt leveraged buyout (LBO), dvs. oppkjøp som har en stor andel av lånefinansiering. Ofte har oppkjøpsfond med seg ledelsen og/eller ansatte i bedriften, profesjonelle omstillingsledere og andre virksomheter som investeringspartnere. Avhengig av partnertypen kan oppkjøp klassifiseres som management buyout (MBO), employee buyout (EBO), management buyin-buyout (BIMBO ), eller institutional buyout (IBO).

Oppkjøpsfond står for den største andelen av PE-markedet i Norge og internasjonalt. Kjente norske buyout-aktører er Herkules Capital, Norvestor Equity og FSN Capital. De svensketablerte fondene Altor Equity Partners, Nordic Capital og EQT er også aktive i Norge, i tillegg til sektorspesifikke fond som HitecVision Private Equity

Spesialiserte PE-investorer[rediger | rediger kilde]

I tillegg til fondene som er spesialisert på direkte investeringer i bedrifter, finnes det flere aktører som er spesialisert på investeringer i PE-fond. Her skilles det mellom såkalte primary fond og secondary fond.

Primary fond (fond-i-fond) investerer i nylig etablerte aktive eierfond før fondene starter sin investeringsperiode. Den mest kjente aktøren er det statlige investeringsselskapet Argentum Fondsinvesteringer.

Secondary fond (også kjent som secondary indirect private equity) kjøper hele aktive eierfond eller andeler i allerede etablerte fond, eller en portefølje av direkteinvesteringer. Her er Argentum Fondsinvesteringer og Cubera Private Equity de mest kjente aktørene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kleivset, Christoffer (5. mai 2021). «risikokapital». Store norske leksikon. Besøkt 22. juli 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Bransjeorganisasjoner[rediger | rediger kilde]