Hopp til innhold

Akim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Akim (äkim) er betegnelse på lederen for de lokale myndighetene i Kasakhstan og Kirgisistan. Akim er avledet fra det arabiske ordet حاكم (hakim), som betyr «hersker» eller «guvernør». Et slikt distrikt kalles gjerne i disse landene for oblast (eller oblyst).

Definisjoner[rediger | rediger kilde]

Kasakhstan[rediger | rediger kilde]

I Kasakhstan er en äkim lederen for en äkimdik, et distrikts- eller en provinsregjering og opptrer som presidentens representant.[1][2] En äkim i en provins eller by utnevnes av presidenten etter råd fra statsministeren.

En äkim i andre administrative eller territorielle enheter blir utnevnt eller valgt ut til stillingen etter presidentens ordre. Han kan også avsette en äkim fra stillingen. Stillingen opphører når landet velger en ny president, men den som er äkim fortsetter å utføre sine plikter fram til en ny äkim er utnevnt av presidenten.

Kirgisistan[rediger | rediger kilde]

I Kirgisistan, er en akim leder for et akimiat, en statlig, regional administrasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sanders, Rita (2016). Staying at Home: Identities, Memories and Social Networks of Kazakhstani Germans. Berghahn Books. s. 46. ISBN 978-1-78533-193-0. 
  2. ^ Shangirbayeva, Beibit (2022). Constitutional Law in Kazakhstan. Kluwer Law International B.V. ISBN 978-94-035-4422-9. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata