Ajooba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ajooba
orig. अज़ूबा
Generell informasjon
GenreFantasyfilm,[1] eventyr
Utgivelsesår1991
NasjonalitetIndia, Sovjetunionen
Lengde141 min.
SpråkHindi
Bak kamera
RegiShashi Kapoor,[1] Gennadij Vasiljev
ManusValentin Jezjov
Produsent(er)Shashi Kapoor
MusikkLaxmikant-Pyarelal, Vanraj Bhatia, Aleksej Rybnikov
Foran kamera
MedvirkendeAmitabh Bachchan, Dimple Kapadia, Rishi Kapoor, Sonam, Shammi Kapoor, Saeed Jaffrey, Sushma Seth, Amrish Puri, Dalip Tahil, Dara Singh
Annen informasjon
FilmselskapGorkij filmstudio
Premiere(r)1991
Eksterne lenker

Ajooba er en indisk film fra 1990, regissert av Shashi Kapoor og Gennadi Vasilyev.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Det afghanske riket Baharistan blir kontrollert av en vennlig sultan (spilt av Shammi Kapoor). Alt står tilsynelatende bra til i landet hans, bortsett fra at sultanen tilsynelatende ikke kan få barn. Den onde djevel-tilbedende Vazir (spilt av Amrish Puri) planlegger å sette seg selv på tronen, og gjenopplive Fauladi Shaitan (en enorm demon-lignende figur, laget av stein) og deretter ta kontroll over resten av verden. Vazir instruerer tjenestepikene sine om å kvele etthvert barn som blir født av sultan. Men etter hvert kommer en tilsynelatende guddommelig inngripen, som gjør den neste nyfødte sønnen immun mot alle gift-forsøkene og kvelningene administrert av tjenestepikene. Denne prinsen blir kalt Ajooba (som betyr «mirakel»)

Sultanen og hans kone Malika (spilt av Ariadna Shengelaya) feirer at de endelig har fått en sønn. Hoff-magikeren Ameer Khan (spilt av Saeed Jaffrey) som blir kalt "Ameer Baba" er en nær venn av sultanen. Han har nylig kommet tilbake fra en reise, og presenterer et magisk sverd til sultanen. Sultan skyver sverdet inn i en stor søyle (noe som bekrefter sverdets skarphet) og Ameer Baba uttaler at sverdet bare kan trekkes ut av steinen av et medlem av sultanens familie. Kort tid senere diskuterer sultanen potensielle forræderne i kongeriket, med Ameer Baba. Men Vazir overhører diskusjonen deres.

Vazir narrer Ameer Baba, stjeler halskjedet hans, og kaster ham i et fangehull. Deretter forsøker Vazir å myrde sultanen og familien hans, for å overta tronen selv. Men sultanen kommer seg unna, sammen med sin kone og barn. Sultanen blir snart savnet. Hans kone Malika blir blindet, og den unge prinsen blir skylt i land. Der blir han oppdaget av en smed som adopterer barnet. I mellomtiden blir Ameer Baba anklaget av Vazir, for mordet på sultanen. Vazir tar kontroll over tronen, og begynner å herje over hele landet. Men Ajooba slår til som en maskert rytter i svart (som Zorro) for å hindre Vazir og hans lakeier når de forsøker å plyndre og trakassere innbyggerne.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0101283/; besøksdato: 14. april 2016.
  2. ^ «Ajooba (1991)» (engelsk). Besøkt 26. juni 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]