Airfix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Airfix
BransjeHobbyprodukter
Etablert1939
Eier(e)Hornby (2006–)
HovedkontorStorbritannia
LandStorbritannia
Produkt(er)Plastbyggesett, tidligere også leker, spill og elektrisk modelljernbane
Grunnlegger(e)Nicholas Kove
NøkkelpersonerNicholas Kove
Nettsteduk.airfix.com (en)

Airfix er en britisk produsent av plastbyggesett. Firmaet ble etablert av Nicholas Kove i 1939 og produserte til å begynne med oppblåsbare leker, derav navnet «Airfix».

Først i 1949 produserte Airfix sitt første plastbyggesett, i form av en Ferguson-traktor. Utover 50-, 60- og 70-tallet utvidet firmaet utvalget sitt hurtig og ble en av hovedaktørene på markedet. Airfix produserte i denne perioden også tilbehør i form av lim, pensel og maling, og hadde også et stort utvalg av spill, leker og modelljernbaneprodukter.

I tillegg til byggesett hadde Airfix en omfattende produksjon av lekefigurer i plastikk i to størrelser, skala 1/31 og 1/72. De fleste nasjonaliteter var representert, og modellene var hentet fra middelalder, Napoleonskrigene, første og andre verdenskrig samt senere. I hovedsak var det lekesoldater som ble mest omsatt, men Airfix hadde også figurer med indianere, cowboyer, Tarzan, eksotiske dyr og fotballspillere, for å nevne noen.[1]

Fra slutten av 70-tallet fikk firmaet store økonomiske problemer og har siden hatt bare en begrenset utvikling av nye produkter. Firmaet er i dag eid av modelljernbaneprodusenten Hornby og bare plastbyggesettene er fremdeles i produksjon.

En Airfixmodell fra 1957

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Militær Historisk Nostalgi - Airfix mobiliserer, H. Wang, 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]